Premierul nipon Fumio Kishida le-a transmis duminică sud-coreenilor că "îl doare inima" gândindu-se la suferința și durerea provocate acestora sub regimul colonial japonez, într-o aluzie la disputele istorice care au înrăutățit relațiile bilaterale.

Vizita are ca scop continuarea încălzirii relațiilor dintre Tokyo și Seul începută în martie, relatează France 24.

Deși relațiile dintre Seul și Tokyo au fost multă vreme agitate, vizita lui Fumio Kishida la Seul marchează deschiderea unui nou capitol, început în urmă cu două luni. Prim-ministrul japonez a sosit duminică în Coreea de Sud pentru un summit cu președintele Yoon Suk-yeol, pentru care cele mai bune relații cu vecinul său asiatic reprezintă o prioritate absolută în contextul creșterii amenințării nucleare nord-coreene.

Este prima dată de 12 ani când un summit între Japonia și Coreea de Sud se ține în această din urmă țară, Yoon Suk-yeol, un conservator ajuns la putere în mai 2022, a fost în Japonia la jumătatea lunii martie.

Relațiile dintre cele două țări sunt în continuare marcate de brutala colonizare a peninsulei coreene de către Japonia între 1910 și 1945. Ele s-au deteriorat considerabil în 2018, după o decizie a justiției sud-coreene care ordona companiilor nipone să plătească compensații pentru munca forțată la care au fost obligați mulți coreeni în epoca colonială.

Dar la începutul lui martie, Yoon Suk-yeol a prezentat un plan pentru a plăti indemnizații acestor victime, fără participarea financiară obligatorie a Japoniei. E vremea să "spargem cercul vicios al ostilității reciproce și să colaborăm", declarase el pentru AFP înainte de a pleca la Tokyo, în martie.

Cu ocazia acestei vizite, Tokyo și Seul au ridicat restricțiile comerciale reciproce, printre care cea impusă de Japonia ca răspuns la decizia justiției din 2018. Și în aprilie, Japonia a anunțat reînscrierea Coreii de Sud pe lista "albă" a partenerilor comerciali de încredere, de pe care o scosese în 2019.

Revenirea la "naveta diplomatică"

Yoon Suk-yeol și Fumio Kishida s-au angajat de asemenea să reia "naveta diplomatică" între cele două țări, un mecanism de întâlniri regulate între lideri intrerupt din 2011. Și Fumio Kishida l-a invitat pe Yoon Suk-yeol să participe la un summit al G7 în mai la Hiroshima, în Japonia.

Această apropiere este foarte încurajată de Statele Unite, aliatul lor comun, față de amenințările Coreii de Nord. Phenianul își înmulțește de un an testele de rachete - dintre care unele survolează uneori Japonia - și a declarat în septembrie că statutul său de putere nucleară este "ireversibil", îngropând orice posibilitate de negocieri privind dezarmarea sa.

Statele Unite și Coreea de Sud și-au întărit cooperarea în materie de apărare, organizând o serie de manevre militare majore, între care două exerciții trilaterale implicând Japonia în acest an.

Înainte de a pleca din Tokyo duminică, Fumio Kishida a spus că se așteaptă la "un schimb de puncte de vedere cinstit (...) bazat pe o relație de încredere" cu președintele Yoon.

La sosire, a mers imediat la cimitirul național din Seul, unde odihnesc combatanții sud-coreeni, pentru a depune flori.Un gest execpțional pentru un lider japonez, a remarcat pe canalul de televiziune YTN Lim Eun-jung, profesor la Universitatea națională Kongju. "E un lucru rar ca un prim-ministru japonez în exercițiu să meargă în acest loc. Asta ne îndeamnă să urmărim situația foarte îndeaproape".

Yoon Suk-yeol l-a primit apoi pe Fumio Kishida pentru summitul propriu-zis, înaintea unui dineu la reședința prezidențială, probabil la un grătar coreean. Președintele ar putea chiar găti pentru invitatul său, potrivit media locale.

O victorie diplomatică pentru președintele Yoon? 

Dar această apropiere între Tokyo și Seul nu bucură pe toată lumea. Circa o sută de sud-coreeni s-au adunat sâmbătă la Seul pentru a protesta contra venirii prim-ministrului japonez. După părerea lor, litigiile legate de război ar trebui să figureze în fruntea ordinii de zi.

Fumio Kishida "trebuie să prezinte scuze sincere pentru crimele împotriva umanității comise de Japonia și să-și asume răspunderea", a declarat Kim Jae-won, un manifestant.

Cel mai bun efect posibil pentru sud-coreeni ar fi ca ca prim-ministrul "Kishida să se scuze cu propriile cuvinte", a estimat pentru AFP Benjamin A. Engel, profesor de relații internaționale la Universitatea națională din Seul.

Dacă reușește îmbunătățiri semnificative în relațiile dintre Seul și Tokyo, Yoon Suk-yeol "va obține o victorie diplomatică importantă înaintea încheierii primului său an la putere", a scris Tongfi Kim, de la Brussels School of Governance.

Potrivit acestui analist, "cu excepția unor incidente diplomatice datorate unor erori din neatenție, vizita dlui Kishida în Coreea de Sud va avea un impact pozitiv asupra relațiilor bilaterale și va deschide calea aprofundării cooperării trilaterale cu Statele Unite".

Sursa: RADOR