Polonia nu poate accepta refugiați în acest moment, a declarat premierul polonez Beata Szydlo, la o zi după atentatele care au lovit capitala Europei, provocând moartea a peste 30 de persoane, relatează Reuters.

”Cele 28 de state membre ale UE au căzut de acord să rezolve problema (refugiaților) prin relocare. Dar eu o spun foarte clar. Nu văd cum ar fi posibil să permit relocarea refugiaților în Polonia în acest moment”, a afirmat Szydlo, într-un interviu acordat postului de televiziune Superstacja.

Potrivit cotelor de refugiați stabilite anul trecut, Polonia ar trebui să accepte 6.128 de refugiați până în septembrie 2017.

Recent, premierul polonez a susținut că guvernul este dispus să accepte, anul acesta, doar 400 de refugiați.

La începutul anului, premierul Beata Szydło a precizat că țara sa își va respecta angajamentele luate, dar a subliniat că deciziile privind refugiații "nu au fost bune”. Declarația a fost făcută după incidentele de Anul Nou, de la Köln.

Potrivit unui sondaj de opinie citat de Radio Polonia și realizat înainte de atentatele de la Bruxelles, 78% dintre polonezii chestionați au fost de părere că primirea de refugiați din Orientul Mijlociu ar compromite securitatea națională.

De altfel, statele membre ale Grupului de la Vișegrad au manifestat de la început reticență în privința primirii refugiaților, Ungaria, Slovacia și Cehia votând împotriva cotelor obligatorii la Consiliul JAI din septembrie 2015.

Ulterior, Slovacia a atacat decizia la CEDO, în timp ce Ungaria a anunțat organizarea unui referendum privind cotele de refugiați.