Premierul portughez António Costa și-a prezentat marți demisia, după ce poliția a efectuat percheziții la reședința sa oficială și la alte locații, în cadrul unei anchete de corupție, relatează agenția Lusa, partener EURACTIV.

Poliția a efectuat marți circa 40 de percheziții, inclusiv la reședința oficială a prim-ministrului Palatul São Bento, la Ministerul Infrastructurii și la Ministerul Mediului.

Șeful de cabinet al premierului, Vítor Escária, și omul de afaceri Diogo Lacerda Machado, un prieten apropiat al lui Costa, însărcinat cu naționalizarea companiei aeriene TAP, au fost reținuți.

Acțiunile fac parte dintr-o investigație asupra proiectelor de explorare a litiului din Montalegre, a raportat Público.

Ancheta analizează și presupusul tratament favorabil acordat companiilor portugheze EDP, Galp și REN pentru a exploata o afacere cu hidrogen verde în Sines, marele hub industrial creat în jurul portului care trece de la fabricile poluante din trecut la cele decarbonizate, scrie El País.

Primarul din Sines, socialistul Nuno Mascarenhas, a fost de asemenea reținut, precum și doi directori de companie.

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, l-a primit pe premier marți dimineață la Palatul Belém din Lisabona, la cererea acestuia din urmă. Ulterior, el și-a anunțat demisia.

Costa a precizat că nu va mai candida la alegerile anticipate care vor fi declanșare după plecarea sa din funcție.