Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat luni că nu va demisiona din funcție după ce a anunțat săptămâna trecută că va lua în considerare posibilitatea, după ce un judecător din Madrid a deschis o anchetă împotriva soției sale.

Begoña Gómez este suspectată de corupție și trafic de influență.

„Am decis să continui. Această decizie nu este cu punct și virgulă; este punct. Iau decizia de a continua cu și mai multă forță, dacă este posibil, în fruntea guvernului spaniol”, a spus premierul socialist.

Sánchez a ajuns la putere în 2018, în urma unui vot de neîncredere din partea partidelor de stânga împotriva fostului prim-ministru Mariano Rajoy din Partidul Popular Spaniol (Partido Popular/PPE), în prezent principala forță de opoziție.

El a anunțat miercuri (24 aprilie) că are nevoie de câteva zile de „reflecție” pentru a se decide asupra viitorului său politic, în urma știrii că soția sa este investigată.

Plângerea a fost depusă de Clean Hands, un grup fondat de Miguel Bernad, un avocat și fost politician cu legături cu extrema-dreapta spaniolă, care a recunoscut joi că acuzațiile împotriva lui Gómez se bazează pe știri provenind din spectrul de dreapta și de extremă dreapta.

Alegerile anticipate nu pot fi convocate, deoarece nu a trecut un an de la ultimele alegeri (29 mai 2023).

Decizia vine într-un moment crucial, cu mai puțin de șase săptămâni înainte de alegerile europene din 9 iunie și alegerile catalane programate pentru 12 mai.