Uniunea Europeană nu trebuie să uite că Turcia are mereu alternative, a declarat, sâmbătă, premierul turc Binali Yildirim, referitor la eforturile țării sale de a adera la forul comunitar european, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Turcia face eforturi de peste jumătate de secol pentru a adera la UE și a făcut mai mult decât ar fi trebuit. Acum decizia este a Uniunii Europene", a afirmat Yildirim, într-o conferință a formațiunii sale politice, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).

"Turcia are mereu alternative, iar UE nu ar trebui să uite acest lucru", a adăugat șeful executivului turc.

UE și Ankara au încheiat pe 20 martie un acord privind retrimiterea pe teritoriul turc a imigranților ilegali plecați din Turcia și ajunși în Europa, acesta reducând masiv afluxul de migranți spre Europa via Turcia.

Acordul prevede retrimiterea în Turcia, în anumite condiții, a unor migranți și refugiați sosiți în Grecia după 20 martie. În schimbul fiecărui imigrant ilegal sirian retrimis în Turcia, un refugiat sirian trebuie să fie relocat în Europa.

Ankara a amenințat constant că va rupe acordul cu UE, care, de altfel, este criticat de numeroase organizații neguvernamentale, printre care și Amnesty International, dacă dosarul privind ridicarea vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în spațiul Schengen nu va avansa.