Regizorul ucrainean Oleg Sențov a primit marți Premiul Saharov, câștigat anul trecut, într-o ceremonie organizată în plenul Parlamentului European.

Oleg Sențov a primit Premiul Saharov în 2018, dar nu a putut veni anul trecut la ceremonia de la Strasbourg, pentru că era în închisoare.

Potrivit unui comunicat al PE, regizorul ucrainean a fost încarcerat pentru că a protestat față de anexarea ilegală a Crimeii - regiunea în care s-a născut - de către Rusia. Pe 7 septembrie 2019, regizorul ucrainean a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.


”În mod clar, ați fost ferm în susținerea principiilor și convingerilor dumneavoastră, domnule Sențov, pentru care ați plătit un preț foarte mare: propria libertate. Nimeni nu ar trebui să plătească pentru acest lucru”, a declarat, în cadrul ceremoniei, președintele Parlamentului European, David Sassoli.

”Domnul Sențov a fost eliberat, dar mulți alții, inclusiv bloggeri și jurnaliști precum Stanislav Aseiev, sunt încă ținuți prizonieri în estul Ucrainei. Cerem eliberarea acestora”, a adăugat Sassoli.

Acceptând premiul, Oleg Sențov și-a manifestat aprecierea pentru Uniunea Europeană și valorile democratice și a criticat practicile „militariste” ale Rusiei.

Despre Oleg SențovOleg Sențov este un regizor ucrainean, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „plănuirea unor acte de terorism” împotriva guvernării de facto a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul său drept „un proces necinstit în fața unui tribunal militar”.A devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea.Oleg Sențov a fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.