Opoziția democratică din Belarus a primit Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire, a anunțat joi președintele Parlamentului European, David Sassoli.

”Permiteți-mi să-i felicit pe reprezentanții opoziției din Belarus pentru curajul, reziliența și hotărârea acestora. S-au ridicat și rezistă ferm în fața unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forță brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimați laureați, este de a rămâne puternici și de a nu renunța la lupta voastră. Reamintiți-vă că suntem de partea voastră”, a afirmat președintele PE David Sassoli.

Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a ”femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat din partea opoziției împotriva lui Lukașenko, a fost nevoită să plece în Lituania.

"Nu e recompensa mea personală, ci e o recompensă pentru poporul din Belarus", a declarat ea, adăugând că oamenii nu vor abandona lupta.  

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidențiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii brutale ulterioare a demonstranților de către regimul acestuia.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie.

Premiul Saharov 2019: Despre tragedia uigură și libertatea de gândire

Mai mult pe EurActiv »