Turcia a destituit sute de funcționari civili și a întărit prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan față de Serviciul Național de Informații (MIT), prin două decrete publicate vineri.

Autoritățile turce au destituit sau suspendat mai mult de 150.000 de oficiali, în cadrul unor epurări care au urmat puciului eșuat, și au emis pedepse cu închisoarea pentru circa 50.000 de persoane, printre care soldați, polițiști, funcționari, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit celor mai recente decrete, publicate în Monitorul Oficial, mai mult de 900 de funcționari civili din cadrul diferitelor ministere, instituții publice și din armată au fost destituiți.

În conformitate cu unul dintre decrete, va fi nevoie de permisiunea lui Erdogan pentru ca șeful MIT să poată fi investigat sau chemat ca martor.

Totodată, noile modificări de lege deschid de asemenea calea unor investigații în rândul parlamentarilor, pentru presupuse infracțiuni comise înainte sau după ce au fost aleși.

Acțiunile represive care au loc în Turcia au alarmat organizațiile pentru drepturile omului și unii dintre aliații occidentali ai Turciei, care se tem că Guvernul de la Ankara se folosește lovitura de stat ca pretext pentru a acționa împotriva disidenților.