Presa din Grecia scrie pe prima pagină despre vizita pe care a făcut-o în Turcia, la sfârșitul săptămânii, ministrului de Externe Nikos Dendias, scrie milliyet.com.tr.

Kathimerini scrie că miniștrii de Externe din Turcia și Grecia au subliniat că nu era nevoie de un nou dezastru natural pentru dezvoltarea relațiilor și notează că "Pe greci îi așteaptă schimbări climatice dar acum nu va mai fi ca în '99".

Seismele care s-au succedat în 1999 în Grecia și în Turcia au produs o "diplomație a cutremurului" mai amintește Kathimerini și scrie că în prezent, la Atena nimeni nu se gândește că s-ar putea repeta situația din 1999. Kathimerini opinează că în lunile următoare, Ankara va deveni o prioritate mai scăzută și că în urma cutremurelor s-au înregistrat o serie de contacte simbolice.

Ziarul grecesc scrie că pe axa Ankara-Atena s-au activat canale la cel mai înalt nivel iar Grecia a trimis imediat echipe de salvare în zonele afectate. Kathimerini reține că și pe parcursul săptămânilor următoare, Grecia este hotărâtă să trimită ajutoare sinistraților și subliniază că și Israelul, țară cu care Turcia a înregistrat o serie de probleme, a trimis ajutoare în zonele afectate de cutremur.

Postul de televiziune Skai folosește un titlu mai optimist decât Kathimerini, spunând că "Este reluată diplomația cutremurului". Amintind că în urmă cu doi ani, Çavușoğlu și Dendias au avut un schimb de replici dure în fața camerelor, Skai notează că nimeni nu se gândea că cei doi miniștri vor fi văzuți îmbrățișându-se la Ankara. Referindu-se la simbolistica acestui gest, Skai consideră că declarațiile făcute acum de cei doi miniștri potențează așteptări moderate.

„Simbolismul puternic degajat de îmbrățișarea șefilor diplomației celor două țări la aeroportul din Adana pare să fi repus pe drumul cel bun 'diplomația cutremurului' între Grecia și Turcia. Declarațiile următoare creează, de asemenea, așteptări moderate de ambele părți privind o nouă etapă în relațiile bilaterale”.

Un responsabil guvernamental a declarat pentru Skai că tabloul înfățișat privirilor pe parcursul vizitei ar putea diminua în mod substanțial tensiunile pe axa Atena-Ankara. Responsabilul citat susține că 'diplomația cutremurului', ale cărei baze au fost puse în 1999, a marcat începutul a zece ani de relații frumoase între Turcia și Grecia. Skai opinează că depinde de liderii politici ai celor două țări încotro mor merge relațiile.

Trimisul special al postului Skai TV în zona afectată de cutremur, Manolis Kostidis, spunea în cursul dimineții că "Cuvântul grec nu mai sună a amenințare în Turcia".

Referindu-se la vizita ministrului grec de Externe în Turcia, ziarul To Vima, reia cuvintele adresate de un general turc echipei de salvare trimisă de Grecia: "Bine că sunteți aici. Prietenii noștri greci să știe că dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, frații turci vor fi primi care vor fugi să îi ajute".

Într-un articol intitulat "Pasul următor-Cutremurul deschide un nou capitol", Ta Nea subliniază că ambii miniștri de Externe au transmis același mesaj la Antakya. Tragedia a redeschis imediat canalele de comunicare între cele două țări, scrie Ta Nea și amintește că ministrul grec, care a revenit la Atena dintr-un turneu în America Latină, și-a pregătit vizita de urgență în Turcia în doar câteva ore.

În urma vizitei s-a deschis o nouă fereastră de oportunitate pentru apropierea dintre cele două țări, comentează ziarul și menționează că la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO, care va avea loc în cursul săptămânii, ar putea avea loc și o întâlnire între Hulusi Akar și Nikos Panagiotopoulos.

sursa: RADOR