Presa rusă reflectă pe larg victoria candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova și Bulgaria. Rușii îi amintesc lui Igor Dodon că a promis vizitarea Rusiei în prima sa ieșire externă după ce va prelua funcția de președinte.

Postul de televiziune Russia Today scrie că „Socialismul a învins: Dodon și Radev a devenit președinții Moldovei și Bulgariei”.

Russia Today principalul post de propagandă al Kremlinului în occident

Agenția oficială de stat TASS notează că președinte al Republicii Moldova a devenit candidatul Igor Dodon „care optează pentru apropierea de Rusia”. Jurnaliștii acestei agenții reamintesc promisiunea lui Igor Dodon care a spus că prima vizită în afara țării o va face la Moscova.

Potrivit TASS, populația Moldovei a decis ieri între „Vest și Est”, adică între vectorul pro-european în persoana Maiei Sandu și cel pro-rusesc - Igor Dodon.

Publicația Kommersant pune în prim plan mesajul lui Igor Dodon de chemare la calm. În același timp jurnaliștii de la această publicație subliniază că Maia Sandu a reușit un „salt spectaculor pentru un debutant” în politica moldovenească.

Aceștia menționează că liderul PAS, a reușit în câteva luni să-și atragă de partea sa aproape jumătate din electoratul moldovenesc.

Kommersant, publicație din holdingul Gazprom-Media 

În același timp, Kommersant subliniază că Igor Dodon va trebui să părăsească funcția de președinte al PSRM, „partid care pledează pentru integrarea Euro-Asiatică a Republicii Moldova”.

Interfax notează că „candidatul pro-rus, socialistul Igor Dodon a obținut o victorie răsunătoare acumulând peste 55% din sufragii”.

Potrivit jurnaliștilor de la Interfax, Igor Dodon vrea să păstreze regimul liberalizat de vize cu UE, însă intenționează să renegocieze Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Radio Ecoul Moscovei reamintește de promisiunea lui Igor Dodon de merge în prima sa vizită la Moscova. Instituția media s-a rezumat la o știre scurtă în care menționează că nou președinte al Moldovei a devenit candidatul pro-Kremlin.

Instituția media face parte din Holdingul Gazprom-Media însă se consideră un post independent datorită echipei editoriale

Televiziunea NTV scrie că „Igor Dodon a câștigat detașat alegerile cu un avans de peste 5%”.  Jurnaliștii NTV îl numesc pe Dodon candidatul „care optează pentru apropierea de Rusia”.

Costel Prepeliță