Guvernul lui Alexis Tsipras intenționează să introducă o monedă paralelă, paritară cu euro, în cazul în care majoritatea grecilor va respinge la referendum măsurile propuse de instituțiile europene, potrivit presei străine, citate de Mediafax. 

Declarațiile au fost publicate pe surse de Corriere della Sera. "Analizăm introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea băncilor și pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte", ar fi declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finanțe.

 "Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizăm modul de funcționare a monedelor online precum Bitcoin", a mai spus Varoufakis.

În cazul în care rezultatul referendumului va indica o continuare a măsurilor propuse de creditorii internaționali, premierul Alexis Tsipras ar putea demisiona, pentru a permite crearea unui guvern de uniune națională sau a unui guvern format din personalități moderate din cadrul Syriza și care ar fi condus de Yannis Dragasakis, acum viceprermier.Un apropiat al cancelarului german Angela Merkel a sugerat că Germania va bloca orice nou plan de asistență financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcție. "Întrebarea reală este dacă avem încredere în premierul Alexis Tsipras și în Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finanțe - n.red)? Răspunsul clar pentru toate părțile este «nu»", a declarat, sub protecția anonimatului, un politician de rang înalt din cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU - centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel. Potrivit politicianului german, Uniunea Creștin-Democrată va bloca orice solicitare a Greciei cât timp Guvernul considerat "comunist" rămâne la putere la Atena.

Citește știrea integrală pe Mediafax.ro