În urma alegerilor de duminică, Orban capătă legitimitate să provoace în continuare Bruxelles-ul, notează EurActiv.com. Viktor Orban, premier al Ungariei, câștigă al treilea mandat cu majoritate covârșitoare, 2/3.

Primul-ministru naționalist de dreapta s-a proiectat drept salvatorul culturii creștine ungare împotriva migrației musulmane în Europa, o imagine care a avut impact asupra milioane de votanți, în special în zonele rurale. "Am câștigat, Ungaria a câștigat o mare victorie", a spus Orban unei mari mulțimi de susținători care îl aclamau.

Numărarea a 90% din voturi arată că partidul lui Orban, FIDESZ, a câștigat 133/134 de mandate din 199, notează cotidianul The Guardian. Viktor Orban al Ungariei își asigură un nou mandat consecutiv cu o victorie răsunătoare, titrează publicația citată. Realegerea liderului ungar anti-migrație reprezintă o mare provocare pentru Uniunea Europeană, mai scrie publicația citată.

Al doilea loc revine fostului partid de extremă dreapta, JOBBIK, care a încercat să se rebranduiască drept o forță politică de centru, anti-corupție. JOBBIK ar câștiga 26 de mandate, ceea ce l-a făcut pe Vona Gabor, liderul formațiunii, să își anunțe demisia. În Ungaria o parte semnificativă a mandatelor se bazează pe sistemul votului uninominal, în timp ce o pondere mai mică o au listele. (Pe liste, 48,5% din voturi au fost exprimate pentru FIDESZ (condus de Orban), 19,5% pentru JOBBIK, 12,3% pentru socialiștii ungari. Partidul Verde a obținut 6,9%, iar Coaliția Democrată - 5,6%.)

Sub rubricația "Populism în Europa", publicația Financial Times notează că Orban își asigură victoria, cu toate că închiderea târzie a urnelor le dăduse speranțe celor din Opoziție. 

Le Monde notează că, la alegerile din 8 aprilie, a existat o rată mare de participare la vot, 69,41%. Șeful guvernului a mizat totul pe condamnarea valului de refugiați, pe care l-a denunțat ca factor de nesiguranță în regiune. A reluat teoriile complotului, vehiculate până acum de extrema dreaptă, potrivit cărora Bruxelles și Organizația Națiunilor Unite doresc să înlocuiască populațiile Europei Centrale cu cele din Orientul Mijlociu și Africa.

Militanții săi, adunați pe malul Dunării, în Budapesta, pentru a celebra o frumoasă victorie aduc cu Asterix, în noaptea caldă a "primăverii popoarelor". Singuri, asaltați de regimuri ostile, cu drapelele ungare în mâini, ei demonstrează o dată în plus capacitatea lor de a rezista în fața invadatorilor, după cum spun chiar ei - scrie Le Monde.