Președintele SUA Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog care era în așteptare de un an, dar și-au expus și diferendele, în special în ceea ce privește Taiwanul.

Președintele american a afirmat, la încheierea unei conferințe de presă, menită să salute rezultatul summitului, că încă îl consideră pe omologul său chinez un "dictator", relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o țară, o țară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a afirmat președintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut.

Replica Beijingului nu s-a lăsat așteptată.

China a criticat joi cuvintele președintelui american Joe Biden, care l-a numit din nou "dictator" pe șeful statului chinez Xi Jinping, la scurt timp după întâlnirea lor bilaterală de la San Francisco, transmite EFE.

"Această afirmație este extrem de eronată și constituie un act politic iresponsabil. China se opune ferm acesteia", a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferință de presă.

Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu "progrese reale", potrivit președintelui american care a afirmat că dorește "să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict".

Cei doi lideri au făcut "progrese reale" în fața "provocărilor globale", a dat asigurări Joe Biden pe rețeaua de socializare X (fosta platformăTwitter).

Președintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuțiile "constructive și productive" cu omologul său chinez Xi Jinping, anunțând în special un acord privind restabilirea comunicațiilor militare între cele două țări și angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

"Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu președintele Xi și cred ca acestea au fost cele mai constructive și mai productive discuții pe care le-am avut", a declarat președintele Biden în cadrul conferinței de presă.

La rândul său, președintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecințelor "insuportabile" ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China și Statele Unite nu-și pot "întoarce spatele".

"Planeta este suficient de mare pentru ca țările noastre să prospere", a afirmat el, în timp ce Washingtonul și Beijingul se află într-o competiție acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

"Cred cu tărie într-un viitor promițător pentru relația bilaterală", a declarat Xi Jinping, avertizând în același timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a "remodela" China