Președintele Băncii Mondiale, americanul David Malpass (66 de ani), și-a anunțat demisia, cu aproape un an înainte de expirarea mandatului. Malpass nu a oferit mai multe detalii despre motivele renunțării sale, informează euronews.com.

Banca Mondială "este solidă din punct de vedere fundamental, sustenabilă din punct de vedere financiar și bine poziționată pentru a-și crește impactul asupra dezvoltării în fața crizelor globale presante", a spus Malpass, după ce și-a anunțat demisia din Consiliul de administrație al Băncii Mondiale, văzând predarea mandatului său ca "o oportunitate pentru o tranziție de leadership cât mai constructivă posibil".

Anii președinției lui Malpass, începând din 2019, au fost destul de controversați și tulburi. După ce a slujit anterior în Departamentul Trezoreriei SUA în timpul Administrației Trump, Malpass a fost criticat pentru că este de partea pozițiilor extreme ale fostului președinte: de exemplu, pentru că neagă schimbările climatice.

Malpass este cunoscut și pentru că a afirmat că nu știa dacă combustibilii fosili sunt adevărații responsabili pentru schimbările climatice.

Banca Mondială, formată din 189 de țări, are drept activitate principală împrumutarea de bani țărilor în curs de dezvoltare, pentru a ajuta la reducerea sărăciei.

sursa: RADOR