Capacitatea Partidului Socialist Bulgar (PSB) de a face compromisuri și de a forma coaliții cu oponenții - acesta a fost motivul pentru care președintele Rumen Radev a ales stânga socialistă pentru al treilea și ultim mandat de formare a unui guvern.

Acest lucru a rezultat din explicația pe care a dat-o luni, când a înmânat mandatul liderului socialist Cornelia Ninova, care este și președinte al grupului parlamentar al formațiunii, conform segabg.com.

Este a patra oară în ultimii doi ani când șeful statului bulgar îi alege pe socialiști pentru această sarcină. Și de fiecare dată înregistrează un eșec.

De ce socialiștii

Șeful statului a subliniat că s-a oprit la socialiști „în căutarea celei mai mari șanse de a forma un guvern politic funcțional, cu o responsabilitate politică clară”. Potrivit acestuia, în ciuda opoziției politice puternice, Partidul Socialist Bulgar (PSB) a reușit să-și mențină dialogul cu celelalte formațiuni parlamentare, a arătat că știe să facă compromisuri, să intre în coaliții și să guverneze împreună cu adversarii săi ideologici, precum și să interacționeze nu numai cu forțele politice vechi, ci și cu cele noi.

„Sper că aspirația PSB pentru o politică socială puternică și întărirea parlamentarismului bulgar va fi un motiv în plus pentru formarea unui guvern”, a conchis Radev. De fapt, tocmai pe aceste două puncte, socialiștii îl critică puternic - ei susțin că guvernul său interimar a eșuat în politica socială și îl acuză personal pe președinte de „puterea alunecoasă a unui singur om”.

Când a acceptat mandatul, Ninova a promis să aibă o abordare responsabilă și să caute un acord cu celelalte forțe politice. Se pare însă că socialiștii vor suferi un eșec și de această dată. Stânga se pregătește de discuții cu toate formațiunile parlamentare. GERB-UFD, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și Vâzrajdane/Renașterea au spus clar că se așteaptă la alegeri anticipate. Continuăm Schimbarea și Bulgaria Democrată sunt foarte sceptici cu privire la șansele Partidului Socialist Bulgar de a forma un guvern. Bulgaria Democrată este gata să vorbească, dar numai dacă se încheie un acord de coaliție.

Planul Corneliei Ninova

După întâlnire, Ninova și-a prezentat planul în fața presei. După ce a primit de la partidul său permisiunea de a negocia cu toate formațiunile parlamentare, liderul socialist intenționează să convoace o întâlnire cu liderii acestora - eventual până la sfârșitul săptămânii.

La această întâlnire, ea va cere să se clarifice dacă politicienii chiar vor să se formeze guvern, sau dacă „se transferă cartoful fierbinte pentru a nu purta responsabilitatea pentru alegeri anticipate”, după cum s-a exprimat Ninova. Dacă se ajunge la un acord pentru garantarea majorității, atunci pasul final va fi începerea unor discuții concrete despre sarcinile guvernului, durata mandatului acestuia și componența, inclusiv despre candidatul la funcția de prim-ministru.

Potrivit lui Ninova, este posibil ca forțele politice să se unească concentrându-se pe cele mai stringente probleme - inflația, prețurile, veniturile, fondurile europene etc., și nu pe ceea ce le desparte. Ea a descris drept „prostii” afirmațiile că va ține mandatul până va trece congresul partidului, la mijlocul lunii februarie. Ea a respins, de asemenea, afirmațiile făcute de vicepreședintele bulgar Iliana Iotova conform cărora un viitor cabinet politic ar trebui să urmeze politicile titularului în funcție. „Acest lucru este neconstituțional și absolut inexplicabil ca pretenție a vicepreședintelui”, a fost categoric liderul PSB.

Respect

Întrucât a fost ziua de naștere a Corneliei Ninova, președintele i-a dăruit un buchet la începutul ședinței. Liderul socialist a scos o cutie de bomboane. A fost un moment rar de respect între cei doi, deoarece relația lor este foarte tensionată de cele mai multe ori și uneori chiar de-a dreptul ostilă.

sursa: RADOR