Xi Jinping e primul lider de la Beijing care face o vizită în Coreea de Nord în ultimii 14 ani. Cei doi oficiali încearcă o îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

Președintele chinez a sosit joi în Coreea de Nord, pentru o întrevedere cu Kim Jong Un, în contextul unui impas în negocierile dintre Phenian și Washington privind dosarul nuclear nord-corean, notează Deutsche Welle. Agenția de stat Xinhua anunță că vizita va dura două zile, președintele chinez fiind însoțit de soția sa, Peng Liyuan, și de mai mulți lideri ai Partidului Comunist.

Prima vizită a unui președinte chinez în Coreea de Nord din ultimii 14 ani are loc pe fondul eforturilor de redresare a relațiilor bilaterale, afectate de ambițiile nucleare ale Phenianului și de sprijinul acordat de Beijing sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord. Kim Jong un a vizitat China de patru ori în ultimul an.

Într-un articol publicat în ziarul oficial al Coreei de Nord, Xi a salutat prietenia ”de neînlocuit” dintre Beijing și Phenian. El a promis că țara sa va juca un rol activ ”în întărirea comunicării și coordonării cu Phenianul și alte părți relevante”, aluzie subtilă la negocierile privind dosarul nuclear dintre Coreea de Nord și SUA.