Președintele chinez Xi Jinping a promis joi peste 50 de miliarde de dolari finanțare pe trei ani țărilor africane, circa 50 de lideri ai cărora s-au reunit la Beijing pentru un summit.

Această sumă, echivalentă cu aproximativ 45 de miliarde de euro, este menită să întărească schimburile în infrastructuri și comerț între gigantul asiatic, a doua economie mondială, și Africa, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Summitul Forumului de Cooperare China-Africa, cea mai mare adunare diplomatică organizată la Beijing după pandemia de COVID-19, reunește de miercuri până vineri peste 50 de lideri africani, potrivit media de stat chineze.

Relațiile China-Africa trec prin "cea mai bună perioadă a lor de istorie", a afirmat Xi Jinping în timpul ceremoniei de deschidere a summitului, în Palatul Poporului, o clădire uriașă situată lângă celebra Piață Tiananmen.

"China este gata să aprofundeze cooperarea cu țările africane în industrie, agricultură, infrastructuri, comerț și investiții", a adăugat el.

"În următorii trei ani, guvernul chinez vrea să furnizeze o susținere financiară în valoare de 360 de miliarde de yuani", adică 50,7 miliarde de dolari, a anunțat Xi, promițând de asemenea că va ajuta la "înființarea unui milion de locuri de muncă în Africa".

Luând și el cuvântul la summit, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a dat asigurări că Africa și China, cooperând împreună, pot "realiza revoluția energiilor regenerabile".

"Bilanțul remarcabil al Chinei în materie de dezvoltare, în special în ceea ce privește eradicarea sărăciei, este o mare sursă de experiență și de expertiză", a declarat Guterres.

China este deja primul partener comercial al continentului african, cu 167,8 miliarde de dolari (151,8 miliarde de euro) în schimburi bilaterale în primul semestru al lui 2024, potrivit media oficiale chineze.

Ea a trimis în ultimele două decenii sute de mii de muncitori și ingineri în Africa, pentru a construi aceste mari proiecte, și a câștigat un acces privilegiat la vastele resurse naturale africane, în special de cupru, aur și litiu.

Împrumuturile de la băncile publice chineze au permis finanțarea a numeroase infrastructuri menite să alimenteze creșterea africană (căi ferate, porturi, drumuri), însă ele au suscitat semne de întrebare pentru că au contribuit la creșterea îndatorării unor țări.

Cu toate acestea, suma împrumuturilor acordate de China țărilor africane anul trecut s-a redus de șase ori în raport cu sumele din 2016, când ele se apropiau de 30 de miliarde de dolari (27 miliarde de euro).

Potrivit analiștilor, încetinirea economică actuală din China determină Beijingul să își reducă investițiile în Africa, în pofida concurenței crescânde a SUA pe acest continent în ceea ce privește influența politică și accesul la resursele naturale.