Președintele partidului conservator german al fostului cancelar federal Angela Merkel nu a exclus duminică o cooperare la nivel local cu extrema dreaptă, într-un moment când în Spania o astfel de alianță guvernamentală este considerată posibilă.

"Dacă un consilier cantonal, un primar, este ales și el face parte din Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă germană), este normal să trebuiască să fie căutate căi pentru a face în așa fel încât să se poată continua lucrul împreună în acest oraș", a declarat Friedrich Merz la postul de televiziune ZDF.

El a reacționat astfel la recentele succese electorale pe plan local ale AfD, care a reușit să obțină alegerea primului primar membru al partidului, precum și să preia conducerea unui consiliu de arondisment, notează AP, preluată de Agerpres.

"Este de la sine înțeles că suntem obligați să acceptăm rezultatul alegerilor democratice", a adăugat Merz, care a operat o turnură spre dreapta a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) după ce a preluat conducerea partidului în ianuarie 2022, după ani de centrism al Angelei Merkel.

Afirmațiile sale traduc o inflexiune a poziției acestui partid istoric de centru-dreapta, chiar dacă, în același timp, Merz a confirmat linia tradițională a partidului de a exclude orice alianță cu extrema dreaptă la nivel național pentru formarea unui guvern sau pentru votarea de legi, în camera deputaților sau în parlamentele de land.

Declarațiile sale intervin în condițiile în care AfD cunoaște de mai multe luni o spectaculoasă ascensiune în sondaje, clasându-se deja pe locul doi pe plan național, în fața Partidului Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz și cu puțin în urma conservatorilor lui Merz.