Gazda reuniunii, Joko Widodo, a declarat pentru Financial Times că a ajuns la această concluzie în urma unei convorbiri avute cu președintele rus săptămâna trecută.

Președintele Indoneziei s-a declarat ferm convins că Vladimir Putin nu va participa la următoarea reuniune a liderilor din Grupul celor 20 de state industrializate (G 20), programată în Bali - prima reuniune a celor mai mari puteri economice după ce președintele Rusiei a lansat războiul împotriva Ucrainei.

Această impresie, formulată de Joko Widodo, cel care va găzdui reuniunea, survine după ce Statele Unite au respins oferta oficialilor indonezieni de a aranja, în cursul acestui eveniment, o întâlnire bilaterală între Putin și președintele american Joe Biden, după cum a declarat, luna trecută, un înalt oficial american.

De săptămâni întregi au existat speculații pe tema eventualei participări a lui Putin la reuniune, date fiind tensiunile crescânde dintre Rusia și puterile occidentale pe tema Ucrainei.

Dacă președintele rus ar participa, aceasta ar fi prima sa întâlnire cu Biden și cu alți lideri din cadrul țărilor membre ale NATO de după lansarea invaziei, declanșată în luna februarie, ei investind miliarde de dolari în ajutorul militar acordat Ucrainei și impunând o serie de sancțiuni economice asupra Moscovei.

Widodo a discutat cu Putin, miercurea trecută, despre reuniunea G20, iar convorbirea l-a făcut să creadă că liderul rus nu va participa, după cum a declarat președintele indonezian într-un interviu acordat ziarlui Financial Times.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, nu a răspuns imediat cererii de a face un comentariu pe această temă. Luni, Peskov le declarase reporterilor că, în privința participării lui Putin, Kremlinul va lua o decizie în cursul acestei săptămâni. "Cu siguranță că Rusia va fi reprezentată (în Bali) la nivel înalt. Poate că voi merge și eu. Mă voi gândi la asta”, afirmase Putin, luna trecută.

Widodo a subliniat că rușii sunt în continuare binevenți la reuniunea G20 și că Indonezia speră să faciliteze un dialog internațional pentru a contracara ceea ce el a calificat drept creșterea "extrem de îngrijorătoare” a tensiunilor.

El s-a arătat totodată nemulțumit de actualele tensiuni geopolitice, temându-se că ele vor umbri reuniunea. "Reuniunea G20 nu se dorește a fi un forum politic”, a spus el. "Ea este destinată problemelor economice și dezvoltării”.

Este de așteptat ca, în prim-planul discuțiilor de săptămâna viitoare, să se afle o serie de probleme legate de alimentație și de securitatea energetică – două probleme devenite îngrijorătoare pe plan internațional în urma invaziei lui Putin.

Din Grupul celor 20 fac parte 19 state și Uniunea Europeană. Niciunul dintre guverne nu a luat partea Rusiei pentru a se opune unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care condamna anexarea a patru regiuni din estul Ucrainei, luna trecută.Numai trei țări membre ale G 20 s-au abținut: China, India și Africa de Sud.

Widodo l-a invitat la reuniune și pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Săptămâna trecută, Zelenski a spus că nu va participa, dacă la reuniune va fi prezent și Putin.

După lansarea războiului, Putin s-a deplasat doar în patru foste state sovietice din Asia Centrală – Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Kazahstan – și în Iran.

Sursa: RADOR