Presa iraniană mai întâi și apoi oficiali iranieni au confirmat, luni dimineață, decesul președintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, în urma prăbușirii unui elicopter.

Președintele iranian Ebrahim Raisi, un lider conservator, văzut ca potențial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a fost ucis într-un accident de elicopter în zona muntoasă din apropierea graniței cu Azerbaidjanul, au anunțat luni oficiali și mass-media de stat, relatează Reuters, citată de News.ro.

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, a fost găsită luni dimineața devreme, după o căutare peste noapte în condiții de viscol.

"Președintele Raisi, ministrul de externe și toți pasagerii din elicopter au fost uciși în accident", a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt, care a cerut să nu fie numit din cauza caracterului sensibil al problemei.

Moartea lui Raisi a fost confirmată ulterior într-o declarație pe rețelele sociale și la televiziunea de stat a vicepreședintelui Mohsen Mansouri.

Televiziunea de stat a relatat că imaginile de la fața locului arată că aeronava s-a izbit de un vârf de munte, deși nu a existat niciun detaliu oficial cu privire la cauza prăbușirii.

Agenția de știri a statului iranian, IRNA, a declarat că Raisi zbura cu un elicopter Bell 212 fabricat în SUA.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales președinte în 2021 și, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supervizat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a făcut presiuni puternice în discuțiile nucleare cu puterile mondiale.

Ce s-a întâmplat în orele de dinaintea anunțului oficial al morții președintelui

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deține puterea supremă și are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește politica externă și programul nuclear iranian, a încercat duminică, în condițiile în care plana incertitudinea cu privire la soarta lui Raisi, să îi liniștească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare în afacerile de stat.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea cu viscolul și a terenul dificil pentru a ajunge la epavă, în primele ore ale zilei de luni.

"Odată cu descoperirea locului prăbușirii, niciun semn de viață nu a fost detectat printre pasagerii elicopterului", a declarat șeful Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

Anterior, radiodifuzorul național a întrerupt toate programele obișnuite pentru a arăta rugăciunile care se țin pentru Raisi în întreaga țară. Imaginile au mai arătat o echipă de salvare, purtând jachete luminoase și lanterne frontale, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS, în timp ce căutau pe jos, pe un versant de munte întunecat, pe timp de viscol.

Prăbușirea vine într-un moment de disensiuni tot mai mari în Iran din cauza unei serii de crize politice, sociale și economice. Conducătorii clericali ai Iranului se confruntă cu presiuni internaționale în legătură cu programul nuclear contestat al Teheranului și cu aprofundarea legăturilor sale militare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

De când Hamas, aliatul Iranului, a atacat Israelul, la 7 octombrie 2023, provocând asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza, conflicte sângeroase care implică grupuri aliate cu Iranul au izbucnit în tot Orientul Mijlociu.

În sistemul politic dualist al Iranului, împărțit între establishmentul clerical și guvern, mentorul lui Raisi, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, lider suprem din 1989, este cel care deține puterea de decizie în ceea ce privește toate politicile majore.

De ani de zile, mulți îl vedeau pe Raisi ca pe un candidat puternic la succesiunea lui Khamenei, care a aprobat principalele politici ale lui Raisi.

Victoria lui Raisi în alegerile din 2021 a adus toate ramurile puterii sub controlul liniei dure, după opt ani în care președinția a fost deținută de mai pragmaticul Hassan Rouhani și un acord nuclear negociat cu marile puteri, inclusiv cu Washingtonul.

Cu toate acestea, reputația lui Raisi a fost afectată de protestele pe scară largă împotriva regimului clerical și de eșecul de a redresa economia iraniană, împotmolită de sancțiunile occidentale.

Raisi fusese duminică la granița cu Azerbaidjanul pentru a inaugura barajul Qiz-Qalasi, un proiect comun. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care a declarat că și-a luat un "rămas bun prietenesc" de la Raisi a oferit asistență pentru operațiunile desalvare.