Conflictul din Ucraina, care a culminat cu războiul declanșat de Rusia, va fi soluționat pe câmpul de luptă, iar nu la masa negocierilor, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda, relatează The Baltic Times.

"Acum înțelegem prea bine că acest conflict va fi soluționat nu stând la masa negocierilor. Conflictul va fi soluționat pe câmpul de luptă”, a declarat el într-un interviu pentru Vocea Americii.

Fosta președintă Dalia Grybauskaite a exprimat o idee similară pe 24 februarie, când Rusia și-a început invazia din Ucraina. "Un criminal de război nu poate fi oprit decât pe câmpul de luptă”, a declarat ea la acea vreme.

Întrebat care crede că este miza conflictului, Nauseda a afirmat că președintele rus Vladimir Putin va încerca să acapareze noi teritorii dacă ar avea succes în Ucraina.

"Nu știu cine va fi următoarea lor țintă, poate țările baltice, poate Polonia, poate România, dar nu aceasta e cea mai importantă chestiune. Cea mai importantă chestiune este că noi trebuie să acționăm, în formatul NATO, în formatul UE, pentru a-l împiedica, pentru a-l opri pe Putin".

****

Zaporijjie, cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, bombardată din nou

Noi lovituri de artilerie au țintit joi perimetrul centralei nucleare de la Zaporijjia, cea mai mare din Ucraina și din Europa, a afirmat un oficial al ocupantului filorus, acuzând forțele Kievului că au tras, scrie La Libre Belgique.

Kievul și Moscova s-au acuzat joi de noi bombardamente la centrala nucleară de la Zaporijjie, ocupată de Rusia, operatorul ucrainean referindu-se la "cinci lovituri" în apropierea unui depozit de substanțe radioactive.

"Au fost semnalate cinci noi lovituri în imediata apropiere a unui depozit de substanțe radioactive", a arătat societatea de stat ucraineană Energoatom, acuzând forțele ruse. Un oficial prorus, Vladimir Rogov, membru al administrației instalate de Moscova în această regiune ocupată din sudul Ucrainei, a acuzat și el pe Telegram "combatanții președintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski", vorbind și el despre cinci lovituri în același loc și în aceiași termeni.

"Iarba a luat foc pe o mică suprafață, dar nimeni nu a fost rănit", se poate citi în comunicatele rus și ucrainean.

Cele două surse au vorbit apoi despre alte cinci proiectile căzute aproape de o cazarmă de pompieri situată în apropierea centralei.

Rogov a afirmat că aceste bombardamente au fost făcute cu lansatoare de rachete multiple și piese de artilerie grea de pe malul drept al Niprului. El a citat orașul Marganets, unde 13 ucraineni au fost uciși miercuri în bombardamente rusești, potrivit autorităților ucrainene.

Mai multe bombardamente de care cele două părți se acuză reciproc au vizat centrala de la Zaporijjia săptămâna trecută, trezind teama de o catastrofă nucleară. Această centrală a fost ținta a două bombardamente săptămâna trecută, provocând îngrijorarea comunității internaționale de o posibilă catastrofă nucleară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi împotriva unui risc de "catastrofă".

Trupele ruse au preluat controlul centralei pe 4 martie, la scurt timp după începutul invadării Ucrainei, pe 24 februarie."Locația nu trebuie să fie utilizată în operațiuni militare", a insistat secretarul general al ONU, cerând crearea unui "perimetru demilitarizat pentru a asigura securitatea zonei".

Sursa: RADOR