Dubiile președintelui polonez Andrzej Duda cu privire la capacitatea Ucrainei de a recuceri Crimeea au provocat o reacție dură, scrie Newsweek.

Polonia a fost un vajnic aliat al Crimeii încă de la începutul războiului, promițând ajutoare și aparatură în sprijinul obiectivelor Kievului, printre acestea numărându-se și recucerirea peninsulei capturate ilegal de Vladimir Putin în 2014.

Anterior, Duda afirmase că întreaga Ucraină, inclusiv Crimeea, trebuie eliberate, iar, în august, el a adăugat că recucerirea peninsulei de către Kiev ar fi un element-cheie în vederea păstrării ordinii mondiale.

Într-un interviu acordat portalului Channel Zero de pe YouTube, Duda a spus că, în opinia sa, Kievul poate recuceri regiunile Donețk și Luhansk, pe care Vladimir Putin le-a declarat anexate, deși Moscova nu le controlează total.

Totuși, Duda i-a mai spus reporterului următoarele: "Nu știu dacă Ucraina va cuceri Crimeea”. El a mai afirmat că "Peninsula Crimeea este un loc special… inclusiv din motive istorice. Pentru că, de fapt, dacă urmărim istoria, ea s-a aflat mai tot timpul în mâinile Rusiei”.

Afirmațiile lui Duda l-au făcut pe ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasil Zvarici, să afirme pe X (fostul Twitter, n. red.) că "Crimeea înseamnă Ucraina: așa este și așa va rămâne". "Eliberarea Crimeii este un obiectiv împărtășit deopotrivă de Ucraina și de lumea liberă", a scris Zvarici, "fără îndoială, vom atinge acest obiectiv”.

Crimeea a fost transferată Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în 1954, iar, în 1991, ea a devenit parte a Ucrainei independente.

"Chiar și pe vremea URSS-ului, Crimeea s-a aflat în majoritatea timpului sub control ucraineaan, învățați istoria”, a postat pe X un ucrainean, sub numele de Oksii.

În același timp, tot pe X, un oarecare Leonid XB Ragozin a notat: "Ciudat comentariu, mai ales când acesta face referire la niște zone din apropierea Harkovului sau a Cernăuțiului, care au fost controlate de Moscova mult mai multă vreme".

O reacție dură s-a semnalat și din Polonia. Roman Giertych, un parlamentar din partea Coaliției Civice (KO), a calificat comentariul lui Duda drept o "afirmație stupidă”, el arătând că, "și în țara noastră, există orașe care de-alungul istoriei au aparținut Poloniei mai puțin timp decât au aparținut unei alte țări”.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, membru al noii coaliții proeuropene de guvernământ, a declarat că Varșovia "recunoaște independența Ucrainei conform granițelor stabilite la nivel internațional”.

Sâmbătă, Duda a căutat să calmeze situația, afirmând pe X că "atacul Rusiei împotriva Ucrainei și ocuparea unor teritorii ale Ucrainei recunoscute ca atare pe plan internațional, inclusiv Crimeea, reprezintă un delict”.

Newsweek a contactat ministerele de externe ale Ucrainei șI Poloniei pentru comentarii (pe această temă - n. r.).

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA