Președintele polonez Andrzej Duda a fost testat pozitiv la noul coronavirus, a anunțat ministrul secretar de stat pentru administrația prezidențială Blazej Spychalski sâmbătă, pe Twitter, relatează Reuters, dpa și AFP, citate de Agerpres.

"Președintele a fost testat ieri (vineri - n.r.) pentru noul coronavirus. Rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv. Președintele este bine. Suntem în contact cu serviciile medicale relevante", a precizat Spychalski.

Nu se știe cum s-a infectat președintele Duda, dar acesta a participat luni la un forum de investiții la Tallin, unde s-a întâlnit cu președintele bulgar Rumen Radev, care a intrat apoi în izolare din cauza unui contact cu o persoană contaminată în țara sa.

Infectarea lui Duda are loc în contextul în care țara se confruntă cu o recrudescență a pandemiei de COVID-19, numărul de cazuri ajungând vineri la un record de peste 13.600.

Andrzej Duda, în vârstă de 48 de ani, are în mare parte un rol ceremonial, dar are puterea de a bloca legislația adoptată de parlament folosindu-și dreptul de veto. El este un aliat al Partidului Lege și Justiție (PiS) la putere.

De sâmbătă în Polonia vor intra în vigoare mai multe restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, inclusiv o închidere de două săptămâni a restaurantelor și barurilor, care nu mai pot decât să accepte comenzi.

După ce toată țara a intrat în "zona roșie", polonezii sunt încurajați să lucreze de acasă, iar școlile nu mai efectuează cursuri decât pentru primele trei clase.

Piscinele și cluburile de sport au fost închise, adunările sunt limitate la cinci persoane, căsătoriile sunt interzise, iar numărul persoanelor strict limitat în magazine, transporturi și biserici.

Ministerul Sănătății a raportat 153 de decese de COVID-19 vineri, ridicând totalul la 4.172 de la începutul pandemiei.