Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat luni o lege controversată care permite extinderea statutului de "agent străin" la jurnaliști și internauți, un text denunțat de organizațiile de apărare a drepturilor omului.

Potrivit legii, Ministerul justiției poate desemna de acum drept "agent străin" persoane fizice care lucrează pentru mass-media încadrate în această clasificare. Nouă organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, între care Amnesty International și Reporteri fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea că aceste amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnaliști, ci pe toți bloggerii și internauții care beneficiază de burse, finanțări sau venituri de la media în cauză, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Din 2012, o lege rusă permite autorităților să desemneze ca "agent străin" asociațiile care primesc finanțări din afara Rusiei și desfășoară "activitate politică". În 2017, această posibilitate a fost extinsă la mass-media care lucrează în Rusia. Legea, care prevede amenzi ridicate riscul de a fi interzise, obligă aceste entități recunoscute ca atare la măsuri administrative restrictive și la menționarea acestui statut în toate publicațiile lor.

Criticii atrag atenția că legea vizează reducerea la tăcere a vocii opoziției. De altfel,  organizația neguvernamentală Memorial, asociația anticorupție a opozantului Aleksei Navalnîi, și postul de radio RFE/Radio Svoboda, finanțat de Congresul american, sunt catalogate drept "agent străin".

Potrivit AFP, termenul de "agent străin" era aplicat în epoca stalinistă opozanților reali sau prezumtivi, apoi a fost utilizată în anii 1970-1980 pentru a-i desemna pe disidenți, acuzați că ar fi în solda Occidentului.