Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksadr Boțan-Harcenko, căruia i-a transmis că Serbia va pleda mereu pentru pace și dialog, singura modalitate de rezolvare a problemelor.

Cei doi interlocutori au discutat despre situația din regiune, în special după tensiunile provocate de măsurile unilaterale și iresponsabile ale Pristinei, care au avut drept obiectiv limitarea libertății de circulație a sârbilor din Kosovo, relatează RTS. Vucici a subliniat că este bine că la presiunile reprezentanților internaționali Pristina a renunțat la intenția de a provoca intenționat un nou conflict, care ar fi destabilizat întreaga regiune.

"Serbia va pleda mereu pentru pace și dialog, singura modalitate de rezolvare a problemelor deschise", a declarat Vucici, iar ambasadorul Boțan-Harcenko a reiterat poziția oficială a Moscovei, respectiv a condamnat decizia iresponsabilă a Pristinei și a subliniat că de la început trebuie oprită orice posibilă escaladare a situației.

Cei doi interlocutori au discutat și despre relațiile bilaterale și proiectele comune, care sunt în desfășurare sau în stadiu de pregătire.

În același timp, la o conferință de presă organizată la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că Serbia nu a solicitat ajutorul Rusiei în rezolvarea conflictului cu Kosovo. Zaharova a făcut apel la Occident să înceteze să mai încurajeze încercările extremiștilor de la Pristina de a discrimina sârbii kosovari.

Liderul bosniacilor din Bosnia și Herțegovina acuză Serbia de destabilizarea Balcanilor de Vest

Liderul Partidului Acțiunii Democratice, cel mai puternic partid al bosniacilor din Bosnia și Herțegovina (BiH), Bakir Izetbegovici, referindu-se la actuala situație din BiH a vorbit despre blocările, obstrucțiile și amenințările la suveranitatea și integritatea teritorială a BiH care vin din partea structurilor politice din Republica Srpska, scrie B92.

În contextul situației de securitate din BiH, Balcanii de Vest și Europa, Izetbegović a subliniat rolul Rusiei și al Serbiei în toate aceste evenimente. "Dacă Rusia și Serbia și-ar dori pacea, am avea pace mâine. Rusia distruge Ucraina, Serbia face ravagii în Balcanii de Vest. Nu există loc în care să nu fi provocat probleme în ultimii 30 de ani. Știm ce s-a întâmplat în BiH și în loc să plătească despăgubiri, să se comporte civilizat, ei din nou creează probleme. Dacă și-ar dori pace pentru ei și pentru noi, am avea pace imediat", a declarat Izetbegovici. 

Răspunsul sârbilor bosniaci la acuzațiile liderului bosniacilor privind destabilizarea situației din Balcanii de Vest Reprezentantul poporului sârb în Președinția Bosniei și Herțegovina (BiH), Milorad Dodik, a declarat că liderul bosniacilor, Bakir Izetbegovici, încearcă în mod josnic și continuu să convingă copiii nevinovați că Serbia a declanșat un război în BiH. Dodik a comentat declarația lui Izetbegovici spunând că de fapt acesta dorește să transmită că BiH este un stat al musulmanilor și toți cei care nu sunt musulmani au venit din altă parte.

"Noi suntem de veacuri aici. Am primit și izgonit imperii, precum cel Otoman, care a lăsat aici o amprentă vizibilă" - a declarat Dodik, adăugând că este regretabil că după tot ce au suferit popoarele din BiH, Izetbegovici vorbește despre război ca despre o opțiune. "Nimeni nu merită o astfel de teroare din partea unui reprezentant politic, nici măcar musulmanii din BiH", a declarat Dodik, amintind că fostul lider al bosniacilor, Alija Izetbegovici (tatăl lui Bakir Izetbegović; n.r.) a jertfit pacea pentru un stat musulman, pe care nu l-a realizat, pentru că sârbii au reușit să-și apere teritoriul, casele și proprietățile.

Sursa: RADOR