Președintele taiwanez, Lai Ching-te spune că dorește să lucreze pentru "reconciliere" cu Beijingul, după încheierea manevrelor militare chineze în jurul Taiwanului, scrie France24.

Lai Ching-te a declarat că este gata să colaboreze cu Beijingul pentru "înțelegere reciprocă" și "reconciliere". La un eveniment organizat de Partidul Democrat Progresist (DPP), partidul său politic, Lai a susținut că discursul său de învestitură rostit a reamintit că "pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan sunt elemente necesare securității și prosperității mondiale".

În acest discurs, "am cerut, de asemenea, Chinei să-și asume în comun cu Taiwanul importanta responsabilitate pentru stabilitatea regională", a continuat președintele taiwanez.

"De asemenea, mă bucur la ideea întăririi înțelegerii reciproce și reconcilierii prin schimburi și cooperare cu China [...] și înaintării către o poziție de pace și prosperitate comună", a spus Lai Ching-te.

"Orice țară care face valuri în strâmtoarea Taiwan și dăunează stabilității regionale nu va fi acceptată de comunitatea internațională", a adăugat el.

Lai Ching-te a fost numit președinte al Taiwanului, sub supravegherea Beijingului, care consideră insula drept una dintre provinciile sale pe care încă nu a reușit să o reunifice cu teritoriul său de la sfârșitul războiului civil chinez și venirea comuniștilor la putere pe continent în 1949.

China a fost ofensată de discursul de învestitură al noului președinte taiwanez.

Lai Ching-te a indicat în mod remarcabil că "Republica Chineză (Taiwan, n. red.) și Republica Populară Chineză (China continentală condusă de Partidul Comunist, n. red.) nu sunt subordonate una alteia". Comentarii considerate separatiste de Beijing.

Pentru a-și demonstra opoziția față de aceste afirmații, pe care le consideră separatiste, China a efectuat manevre militare în jurul Taiwanului timp de 48 de ore.

Acest exercițiu, cu numele de cod Joint Sword-2024A (sau "Săbii ascuțite unite-2024A"), urmărea să transmită un semnal de dezaprobare autorităților teritoriului insular revendicat de Beijing.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat șapte avioane chineze, 14 nave de luptă și patru nave chineze ale pazei de coastă "în jurul" Taiwanului.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA