Recep Tayyip Erdogan critică politica occidentală referitoare la criza refugiaților și susține că Turcia poate spune "la revedere" refugiaților. Amenințarea sa vine pe fondul presiunii la care e supusă Europa de afluxul masiv de refugiați.

"Nu scrie «idioți» pe fruntea noastră. Vom fi răbdători, dar vom face ceea ce trebuie. Să nu credeți că avioanele și autobuzele sunt aici degeaba”, a declarat președintele Turciei, într-un discurs susținut la un summit economic, la Ankara, relatează Deutsche Welle.

Urmare a bomdardamentelor aviației ruse asupra provinciei Alep, din nordul Siriei, zeci de mii de persoane au plecat în ultimele săptămâni, îndreptându-se spre granița cu Turcia. 

Erdogan a declarat că numărul refugiaților ar putea ajunge la 600.000, dacă Rusia continuă să bombardeze provincia siriană Alep. "Ne pregătim pentru asta”, a spus el, adăugând că țara sa "va fi răbdătoare până la un punct după care va face ceea ce este necesar”.

În trecut am oprit oameni la porțile Europei, le-am oprit autobuzele la Edirne. Asta se întâmplă o dată, de două ori, și apoi le vom deschide porțile și le vom ura drum bun,

a spus Erdogan.

La începutul săptămânii, portalul grec "euro2day" a scris că președintele turc l-a avertizat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că țara sa ar putea trimite refugiați în Europa, dacă nu primește suficient sprijin pentru a gestiona criza.

Joi, Erdogan s-a referit la această declarație: "Sunt mândru de ce am spus. Am apărat drepturile Turciei și pe ale refugiaților. Și le-am spus (europenilor): «Îmi pare rău, vom deschide porțile și le vom spune 'la revedere' refugiaților»”.

Critici la adresa ONU

Președintele Erdogan a lansat critici și la adresa Națiunilor Unite, după ce organizația a cerut autorităților de la Ankara să preia peste 30.000 de refugiați aflați la granița turco-siriană. 

"Să vă fie rușine! Să vă fie rușine!”, a spus Erdogan, adăugând că ONU a alocat mai puțin de o jumătate de miliard de dolari pentru soluționarea crizei refugiaților.

Potrivit liderului de la Ankara, Turcia a cheltuit despre nouă miliarde de dolari pentru a-i găzdui pe refugiați, de la începutul conflictului sirian, în 2011. Uniunea Europeană a oferit Turciei trei miliarde de euro, dar banii nu au ajuns încă.

În prezent, în Turcia se află trei milioane de refugiați, iar Ankara vrea să creeze o zonă de securitate în nordul Siriei pentru a proteja civilii. Washingtonul și aliații săi occidentali consideră că o astfel de zonă ar duce la o confruntare cu președintele sirian, Bashar al-Assad.

Miercuri, președintele turc a acuzat SUA că au provocat "o mare de sânge" în regiune, prin sprijinul oferit kurzilor. 

Atacul lui Recep Erdogan a avut  după ce ambasadorul american la Ankara, John Bass, a declarat că Partidul Uniunii Democratice, principalul partid kurd din Siria, nu este "terorist".

NATO va trimite nave în Marea Egee

Între timp, NATO a decis să un grup de nave în Marea Egee pentru monitorizarea traficanților de ființe umane, care au ajutat, anul trecut, sute de mii de persoane să ajungă pe cale maritimă în UE.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că trei nave, sub comandă germană, vor fi desfășurate "fără întârziere” în Marea Egee pentru a începe operațiunile de supraveghere.

Operațiunea "nu este despre oprirea și trimiterea înapoi (a refugiaților)", a spus Stoltenberg, precizând că obiectivul constă în urmărirea supravegherea îndeaproape a traficanților.