Recep Tayyip Erdogan critică politica occidentală referitoare la criza refugiaţilor şi susţine că Turcia poate spune "la revedere" refugiaţilor. Ameninţarea sa vine pe fondul presiunii la care e supusă Europa de afluxul masiv de refugiaţi.

"Nu scrie «idioţi» pe fruntea noastră. Vom fi răbdători, dar vom face ceea ce trebuie. Să nu credeţi că avioanele şi autobuzele sunt aici degeaba”, a declarat preşedintele Turciei, într-un discurs susţinut la un summit economic, la Ankara, relatează Deutsche Welle.

Urmare a bomdardamentelor aviaţiei ruse asupra provinciei Alep, din nordul Siriei, zeci de mii de persoane au plecat în ultimele săptămâni, îndreptându-se spre graniţa cu Turcia. 

Erdogan a declarat că numărul refugiaţilor ar putea ajunge la 600.000, dacă Rusia continuă să bombardeze provincia siriană Alep. "Ne pregătim pentru asta”, a spus el, adăugând că ţara sa "va fi răbdătoare până la un punct după care va face ceea ce este necesar”.

În trecut am oprit oameni la porţile Europei, le-am oprit autobuzele la Edirne. Asta se întâmplă o dată, de două ori, şi apoi le vom deschide porţile şi le vom ura drum bun,

a spus Erdogan.

La începutul săptămânii, portalul grec "euro2day" a scris că preşedintele turc l-a avertizat preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că ţara sa ar putea trimite refugiaţi în Europa, dacă nu primeşte suficient sprijin pentru a gestiona criza.

Joi, Erdogan s-a referit la această declaraţie: "Sunt mândru de ce am spus. Am apărat drepturile Turciei şi pe ale refugiaţilor. Şi le-am spus (europenilor): «Îmi pare rău, vom deschide porţile şi le vom spune 'la revedere' refugiaţilor»”.

Critici la adresa ONU

Preşedintele Erdogan a lansat critici şi la adresa Naţiunilor Unite, după ce organizaţia a cerut autorităţilor de la Ankara să preia peste 30.000 de refugiaţi aflaţi la graniţa turco-siriană. 

"Să vă fie ruşine! Să vă fie ruşine!”, a spus Erdogan, adăugând că ONU a alocat mai puţin de o jumătate de miliard de dolari pentru soluţionarea crizei refugiaţilor.

Potrivit liderului de la Ankara, Turcia a cheltuit despre nouă miliarde de dolari pentru a-i găzdui pe refugiaţi, de la începutul conflictului sirian, în 2011. Uniunea Europeană a oferit Turciei trei miliarde de euro, dar banii nu au ajuns încă.

În prezent, în Turcia se află trei milioane de refugiaţi, iar Ankara vrea să creeze o zonă de securitate în nordul Siriei pentru a proteja civilii. Washingtonul şi aliaţii săi occidentali consideră că o astfel de zonă ar duce la o confruntare cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad.

Miercuri, preşedintele turc a acuzat SUA că au provocat "o mare de sânge" în regiune, prin sprijinul oferit kurzilor. 

Atacul lui Recep Erdogan a avut  după ce ambasadorul american la Ankara, John Bass, a declarat că Partidul Uniunii Democratice, principalul partid kurd din Siria, nu este "terorist".

NATO va trimite nave în Marea Egee

Între timp, NATO a decis să un grup de nave în Marea Egee pentru monitorizarea traficanţilor de fiinţe umane, care au ajutat, anul trecut, sute de mii de persoane să ajungă pe cale maritimă în UE.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că trei nave, sub comandă germană, vor fi desfăşurate "fără întârziere” în Marea Egee pentru a începe operaţiunile de supraveghere.

Operaţiunea "nu este despre oprirea şi trimiterea înapoi (a refugiaţilor)", a spus Stoltenberg, precizând că obiectivul constă în urmărirea supravegherea îndeaproape a traficanţilor.