Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut, marți, demisia premierului Arsenii Iațeniuk și pe cea a procurorului general, ambii criticați dur pentru întârzierea implementării reformelor, potrivit purtătorului de cuvânt al șefului statului.

UPDATE 20:35

194 de parlamentari au acordat un vot de neîncredere guvernului, dar Iațeniuk și miniștrii săi rămân în funcție. Pentru a demite cabinetul era nevoie de 226 de voturi, relatează AP.

Rezultatul, în pofida criticilor dure la adresa activității guvernului, reflectă temerile parlamentarilor față de destrămarea coaliției de guvernare și de alegeri anticipate.  

UPDATE 18:30

În fața Parlamentului, Iațeniuk a declarat că va accepta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.

Referitor la rezultatele cabinetului său din 2015 și la agenda din acest an, premierul a spus că el și miniștrii săi au făcut tot ce-au putut în condiții dificile.

"Am construit bazele pentru o nouă țară, haideți să ridicăm o Ucraină nouă, să nu ne oprim, reformele sunt singura cale pentru a merge mai departe", a susținut el.

Parlamentul urmează să se exprime asupra performanțelor guvernului.

UPDATE 18:20

Procurorul general Viktor Șokin a demisionat, anunță Ukrainska Pravda, preluată de Reuters, după ce președintele Petro Poroșenko i-a cerut demisia. Publicația ucraineană citează o sursă. Purtătorul de cuvânt al procurorului a refuzat să comenteze. 

"Președintele a cerut procurorului general și premierului să plece pentru a restabili încrederea în autorități”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al lui Poroșenko, Sviatoslav Țegolko.

Rada, Parlamentul ucrainean, este cel care poate decide soarta celor doi oficiali, scrie AFP, preluat de Le Point. 

Arsenii Iațeniuk, premier de peste doi ani, a fost criticat vehement în ultimele luni pentru eșecul reformelor promise și pentru aparenta apărare a intereselor oligarhilor.

El riscă o moțiune de cenzură în Parlament.

În jurul orei 14:00 GMT, Iațeniuk, care nu a reacționat încă la declarațiile președintelui, a sosit la Parlament, unde va prezenta raportul anual al guvernului. 

"Guvernul a făcut multe pentru a salva țara, pentru a stabiliza situația economică și pentru a lansat reforme. Dar, în mod evident, societatea a decis că greșelile sale sunt mult mai mari decât realizările sale", a spus Poroșenko, într-un discurs adresat națiunii.

"Pentru a restabili încrederea, terapia nu este suficientă, este necesară o intervenție chirurgicală", a spus el. "Pierdem zile, săptămâni și luni prețioase", a adăugat șeful statului, susținând că în prezent Ucraina se află "în impas".

Procurorul general Viktor Șokin, a căruit demisie este cerută de mult timp, inclusiv de occidentali, potrivit presei, este un apropiat al președintelui.

El este acuzat că nu a făcut nimic pentru a lupta împotriva corupției larg răspândite și că încearcă să-i protejeze pe oligarhii apropiați puterii de la Kiev. 

Luni, unul dintre adjuncții săi a demisionat, susținând că "nu legea și dreptate sunt aplicate în Ucraina, ci arbitrariul și ilegalitățile".