În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât și a trauma Trianonului, motiv pentru care știu exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean, a declarat președintele Ungariei.

Președintele Ungariei, János Áder, a declarat luni, la Kiev, în discursul pe care l-a rostit la summit-ul care a deschis seria de evenimente intitulată "Platforma Crimeea", că maghiarii au ”experiența istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar granițele unui stat aflat într-o situație dificilă la un moment dat”, relatează MTI, preluată de Hirado.hu.

"După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul și populația țării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat școlile și s-a făcut tot posibilul pentru ca învățământul în limba maternă să fie desființat”, a declarat János Áder.

În ceea ce privește criza din estul Ucrainei, președintele maghiar a menționat că "nu există alternativa unei soluționări pașnice”.

"Recunoaștem eforturile pe care Ucraina le-a depus pentrua face, în cele din urmă, progrese în soluționarea conflictului. Dar vedem, de asemenea, că pentru a găsi o soluție satisfăcătoarela problema peninsulei Crimeea va fi nevoie de multă perseverență, de consecvență și, mai presus de toate, de răbdare”, a spus Áder.

Reacția lui Ciolacu

”România nu are premier! România nu are președinte! România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel”, a reacționat marți, pe Facebook, liderul PSD, Marcel Ciolacu.

”Este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria. Nu există nicio comparație aici! Anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică. În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial. Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis, ca oameni de stat și ca români. Să apere interesul național și să restabilească adevărul istoric. Dar ei tac, pentru că nu le pasă și pentru că au jucat întotdeauna patriotismul la ruleta politică”, a mai scris Ciolacu.

Amintind că în urmă cu un an, Klaus Iohannis acuza ”aberant” PSD că vinde ungurilor Ardealul, Marcel Ciolacu susține că ”tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională”. 

Întrebat marți seara, după ședința coaliției de guvernare, despre paralela făcută de președintele Ungariei, premierul Cîțu a spus: "Aceste lucruri le discutăm aici, la București".