Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că salută decizia președintelui Yoon Suk Yoon de a revoca decretarea legii marțiale.

Parlamentarii sud-coreeni i-au cerut miercuri președintelui Yoon Suk Yeol să demisioneze sau va fi pus sub acuzare după ce a declarat legea marțială doar pentru a-și anula decizia câteva ore mai târziu, declanșând o criză politică în cea de-a patra economie din Asia, relatează Reuters.

Anunțul surpriză de marți seara a declanșat un conflict cu Parlamentul care a respins tentativa sa de a interzice activitatea politică și de a cenzura mass-media, în timp ce trupele armate au pătruns forțat în clădirea Adunării Naționale din Seul.

Principalul Partid Democrat de opoziție i-a cerut lui Yoon, care este în funcție din 2022, să demisioneze sau va fi demis.

"Întregii națiuni îi este clar că președintele Yoon nu mai poate conduce țara în mod normal. Ar trebui să demisioneze”, a declarat Park Chan-dae, parlamentar PD.

Șase partide de opoziție din Coreea de Sud au declarat că vor depune miercuri proiectul de demitere a lui Yoon, a declarat Partidul Democrat, votul urmând să aibă loc vineri sau sâmbătă.

Liderul Partidului Puterea Populară de la Yoon, aflat la guvernare, a cerut ca ministrul Apărării Kim Yong-hyun să fie demis și întregul cabinet să demisioneze.

Yoon a declarat marți seara națiunii, într-un discurs la televizor, că legea marțială este necesară pentru a apăra țara de Coreea de Nord și forțele anti-statale pro-Nord și pentru a-și proteja ordinea constituțională liberă, deși nu a citat amenințări specifice.

Au urmat scene haotice, cu trupe care încercau să preia controlul asupra clădirii Parlamentului, cu consilieri parlamentari care au folosit stingătoare de incendiu pentru a le împinge înapoi, și conflicte între protestatari și poliție.

Armata a spus că activitățile parlamentului și ale partidelor politice vor fi interzise și că mass-media și editorii vor fi sub controlul comandamentului legii marțiale.

Însă parlamentarii au sfidat cordonul de securitate și la câteva ore de la declarație, Parlamentul din Coreea de Sud, cu 190 din cei 300 de membri prezenți, a adoptat în unanimitate o moțiune de respingere a legii marțiale, inclusiv toți cei 18 membri prezenți din partidul lui Yoon. Președintele a anulat apoi declarația.

Protestatarii din afara Adunării Naționale au strigat și au aplaudat.

"Există păreri că a fost prea mult să recurgem la legea marțială și că nu am urmat procedurile pentru legea marțială, dar s-a făcut strict în cadrul constituțional", a declarat un oficial prezidențial sud-coreean pentru Reuters.

Miercuri sunt așteptate mai multe proteste, cea mai mare coaliție sindicală din Coreea de Sud, Confederația Coreeană a Sindicatelor, plănuind să organizeze un miting la Seul și promițând că va face grevă până când Yoon va demisiona.

Ambasada SUA i-a îndemnat pe cetățenii americani din Coreea de Sud să evite zonele în care au loc proteste, în timp ce unii angajatori importanți, inclusiv Naver și LG Electronics Inc, i-au sfătuit pe angajați să lucreze de acasă.

Piețele financiare au fost volatile, acțiunile din Coreea de Sud scăzând cu aproximativ 2%, dar și-au revenit după ce au scăzut la un minim în ultimii doi ani. Dealerii au raportat o intervenție suspectată a autorităților sud-coreene pentru a opri căderea monedei.

Ministrul de Finanțe Choi Sang-mok și guvernatorul Băncii Coreei Rhee Chang-yong au avut întâlniri de urgență peste noapte, iar ministerul de Finanțe a promis că va susține piețele dacă este necesar.

"Vom injecta lichiditate nelimitată în acțiuni, obligațiuni, piața monetară pe termen scurt, precum și piața valutară pentru moment, până când acestea vor fi pe deplin normalizate", a spus guvernul într-un comunicat.

A trecut glonțul pe la ureche

Un important lanț de magazine de proximitate din Coreea de Sud, care a refuzat să fie identificat, a declarat că vânzările de conserve, tăiței instant și apă îmbuteliată au crescut peste noapte.

Adunarea Națională îl poate demite pe președinte dacă mai mult de două treimi dintre parlamentari votează o astfel de propunere. Un proces este apoi organizat de Curtea Constituțională, care poate confirma decizia cu votul a șase din cei nouă judecători.

Partidul lui Yoon controlează 108 locuri în legislatura de 300 de membri.

Dacă Yoon demisionează sau este demis din funcție, prim-ministrul Han Duck-soo va ocupa funcția de lider până când vor avea loc noi alegeri în termen de 60 de zile.

"Coreei de Sud, ca națiune, i-a trecuit un glonț pe la ureche, dar președintele Yoon s-a împușcat în picior", a declarat Danny Russel, vicepreședinte al think tank-ului Asia Society Policy Institute din Statele Unite, comentând prima declarare a legii marțiale din Coreea de Sud din 1980.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că salută decizia lui Yoon de a revoca declararea legii marțiale.

"Ne așteptăm ca dezacordurile politice să fie rezolvate pașnic și în conformitate cu statul de drept", a spus Blinken într-un comunicat.

Coreea de Sud găzduiește aproximativ 28.500 de soldați americani, după Războiul Coreean din 1950-1953.

Discuțiile planificate pe teme de apărare și un exercițiu militar comun între cei doi aliați au fost amânate pe fondul consecințelor diplomatice mai ample provocate de tulburările de peste noapte.

Prim-ministrul Suediei a amânat o vizită în Coreea de Sud, a declarat un purtător de cuvânt, iar grupul parlamentar japonez de prietenie cu Coreea de Sud și-a anulat vizita la Seul, programată pentru mijlocul lunii decembrie.

Yoon, procuror de carieră, a obținut victoria la cele mai strânse alegeri prezidențiale din istoria Coreei de Sud din 2022, pe fondul unui val de nemulțumire față de politica economică, scandaluri și dispute de gen.

El a devenit însă repede nepopular, rata de susținere în sondaje fiind de circa 20%.

Partidul său Puterea Populară a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile parlamentare din aprilie anul acesta, cedând controlul asupra adunării unicamerale partidelor de opoziție care au obținut aproape două treimi din locuri. 

De când Coreea de Sud a fost declarată republică în 1948, a fost instituită de mai multe ori legea marțială.