Perioada de grație de un an de care a beneficiat Executivul ucrainean s-a terminat. Parlamentul îi poate da acum un vot de neîncredere, iar presiunile asupra premierului Arsenii Iațeniuk sunt în creștere.

 UPDATE 16:55 În timpul discursului lui Arsenii Iațeniuk în Parlament a avut loc o încăierare între deputați care-l susțin pe președinte și cei care sunt de partea premierului. Bătaia s-a declanșat în momentul în care un parlamentar i-a dat un buchet de flori și l-a luat pe sus pe premier, care se afla la tribună.

Incidentul, care nu reprezintă o noutate pentru Legislativul de la Kiev, nu s-a soldat cu răniți.


Situația din politica ucraineană este din ce în ce mai tensionată, în momentul în care premierul prezintă, vineri, un bilanț al primului an de guvernare, zi în care perioada de grație de un an decisă de Parlament se încheie. Teoretic, de acum înainte Parlamentul poate oricând să dea un vot de neîncredere Guvernului de la Kiev, notează Deutsche Welle.  

De săptămâni, asupra premierului Iațeniuk au crescut presiunile, pe fondul acuzațiilor de corupție la adresa lui și a administrației sale. Partidul său, Frontul Popular, susține că este vorba de o campanie împotriva lui Arsenii Iațeniuk, în timp ce politicienii și unii oligarhi cer un nou guvern sau măcar demisia premierului.

Unul dintre politicienii cei mai vocali este fostul președinte al Georgiei Mihail Șaakașvili. În prezent guvernator al provinciei Odesa, Șaakașvili a lansat recent acuzații grave de corupție la adresa premierului. El a susținut că guvernul și oligarhii influenți au produs pierderi statului ucrainean de 4,6 miliarde de euro într-un an și a cerut plecarea de la putere a lui Iațeniuk. Acesta nu a răspuns încă acestor acuzații.

Un apropiat al președintelui Petro Poroșenko, Șaakașvili nu e la primele acuzații împotriva șefului Guvernului. Poroșenko s-a ținut departe, mai ales că mulți cred că fostul președinte georgian ar dori să conducă Executivul de la Kiev. Lucru pe care acesta îl neagă.

După schimbările din 2014, oamenii au investit multă încredere în Cabinetul condus de Arsenii Iațeniuk. Rezultatele au fost însă modeste.

Colapsul economic a fost evitat datorită ajutorului financiar internațional, autoritățile reușind să plătească pensiile și salariile la timp. Scăderea PIB-ului s-a redus de la 17 procente în primul trimestru la șapte în cel de-al treilea.

De asemenea, Kievul a ajuns la un acord cu creditorii externi, care au acceptat o reducere a datoriei cu 20% și o amânare a rambursării sumei rămase. Rusia este singurul creditor cu care nu s-a putut ajunge la nicio înțelegere. Ucraina trebuie să dea Rusiei 2,8 miliarde de euro până la sfârșitul lui decembrie. Iațeniuk susține că țara nu are de unde să achite această datorie.

În aceste condiții, situația economică numai roz nu este. Potrivit estimărilor oficiale, rata anuală a inflației va fi în jur de 50 de procente în 2015. Cei mai mulți ucraineni sunt dezamăgiți de activitatea guvernului, sondajele arătând că sprijinul pentru Frontul Popular a scăzut de la 22 de procente la doar două procente.

Cancerul corupției

În plus, autoritățile nu au făcut prea multe progrese în lupta împotriva corupției, fenomen considerat de populație drept una dintre cele mai mari probleme ale Ucrainei. Iar Iațeniuk este criticat pentru faptul că nu a inițiat o reformă în vederea combaterii corupției.

De câteva luni au apărut și fisuri în coaliția de guvernare. În august, Partidul Radical, populist, a părăsit coaliția. Samopomici, formațiune pro occidentală, amenință să facă același lucru. Patria, partidul fostului premier Iulia Timoșenko, a rămas în coaliție, dar a cerut demisia lui Iațeniuk.

Problema corupției a fost abordată și de vicepreședintele SUA, Joe Biden. În cadrul vizitei de două zile efectuată la Kiev la începutul săptămânii, oficial american a avertizat, într-un discurs în Parlamentul, asupra ”cancerului corupției”.

Biden nu a comentat acuzațiile la adresa premierului, dar a reamintit eșecul Revoluției Portocalii din 2004, când disputele dintre președintele de atunci Viktor Iușcenko și premierul Iulia Timoșenko au paralizat Ucraina.

Experții se așteaptă la o remaniere guvernamentală și estimează că Arsenii Iațeniuk va rămâne la putere. Până la următoarea criză.