Miniștrii de externe ai Ucrainei, precum și cei trei state baltice au decis să boicoteze întâlnirea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a cărei funcționare a fost blocată de la invazia rusă, notează Le Monde.

Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, Serghei Lavrov va pune din nou piciorul în Europa, într-o țară membră a Alianței Atlantice. Ministrul rus de externe este așteptat joi, 30 noiembrie și vineri, 1 decembrie, la Skopje, Macedonia de Nord, pentru consiliul ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), instituție moștenită din timpul războiului rece și a cărei funcționare a fost paralizată de la debutul conflictului din Ucraina.

Anunțul a provocat neplăcere în rândul occidentalilor, iar confirmarea participării Rusiei a declanșat furia Ucrainei, care a declarat într-un comunicat că acest lucru „nu va face decât să agraveze criza în care Rusia a cufundat OSCE”.

După participarea de la distanță a lui Vladimir Putin la un mini-video summit al G20 din 22 noiembrie, la invitația prim-ministrului indian Narendra Modi, reprezentanții ucraineni se tem de o formă de „legitimare” a liderilor ruși, în ciuda continuării luptei pe teritoriul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a profitat de acest forum recent pentru a critica atitudinea Occidentului în războiul dintre Israel și Hamas, mărind astfel decalajul față de țările din Sud, care refuză să aleagă deschis între Kiev și Moscova.

Drept răzbunare, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a decis să boicoteze întâlnirea OSCE, la fel ca omologii săi din cele trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Toate cele patru țări vor fi reprezentate la un nivel inferior. „Adevărul este că, în timp ce întâlnirea OSCE are loc la Skopje, mașina de război rusă atacă ucraineni nevinovați și deportă copii fără să clipească”, a comentat șeful diplomației estoniene, Margus Tsahkna. „Locul lui Lavrov este în fața unui tribunal special, nu la masa OSCE”.

Acest organism funcționează pe principiul unanimității, dar Rusia a blocat majoritatea deciziilor după 2014 și anexarea unilaterală a Crimeei. Potrivit ministrului lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, OSCE este, până în prezent, o organizație în stare de „moarte cerebrală”, din cauza obstrucției sistematice a Rusiei. Una dintre provocările reuniunii de la Skopje rămâne totuși ratificarea diferitelor numiri pentru a menține o aparență de funcționare a acestei organizații cu sediul la Viena, Austria, și care desfășoară în special operațiuni de apărare a drepturilor omului în mai multe țări europene și Asia Centrală.

„Excepție de la regimul de sancțiuni”

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, este de asemenea așteptat să viziteze Skopje miercuri, înainte de o vizită în Israel. Dar încă nu a fost programată nicio întâlnire cu Lavrov. Miniștrii europeni, începând cu Laurence Boone, secretarul de stat pentru Afaceri Europene care va reprezenta Franța, ar urma să evite oficialul rus, pentru a-i sublinia izolarea.

Membrul NATO Macedonia de Nord a plasat în mod clar întâlnirea sub semnul sprijinului pentru Ucraina, acceptând totodată să-l primească pe Lavrov, în timp ce Polonia a refuzat să-l invite în 2023, în timpul consiliului ministerial anterior al organizației.

Pentru a ajunge în capitala Macedoniei, Lavrov a obținut pentru prima dată din februarie 2022 o autorizație de zbor deasupra unei țări a Uniunii Europene, în speță Bulgaria.

„Autorizația este temporară, doar pentru întâlnirea de la Skopje, ceea ce este extrem de important dacă vrem să vorbim despre viitorul OSCE”, a explicat ministrul bulgar de externe Maria Gabriel, asigurând că a convenit cu Comisia Europeană „această excepție pentru regimul de sancțiuni” care va fi valabil doar câteva zile. Bulgaria a mai dat asigurări că s-a opus trecerii prin cerul său a mai multor membri ai delegației ruse care se află sub sancțiuni europene.

Rușii au mai obținut o victorie - ca președinția prin rotație a organizației, care urma să fie acordată inițial în 2024 Estoniei, a fost în cele din urmă transferată Maltei, o țară nemembră NATO, considerată mai puțin ostilă față de Moscova.

Acest compromis adoptat la Viena luni 27 noiembrie trebuie ratificat la Skopje. Alte patru numiri sau reînnoiri de lideri sunt, însă, încă blocate, începând cu posibila extindere a mandatului secretarului general al organizației, diplomatul german Helga Schmid.„Rusia este complet izolată în cadrul OSCE. (…) Dar ne place sau nu, nu există un mecanism de expulzare”, a spus ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, apărând munca „de documentare a atrocităților rusești” desfășurată de echipele organizației în Ucraina.

Cu toate acestea, „pentru a continua munca pe teren, avem nevoie de lideri puternici”, adaugă el, justificând participarea domnului Blinken la summit alături de Lavrov. „Nu este planificată nicio interacțiune” cu Serghei Lavrov, promite Michael Carpenter, în încercarea de a-i liniști pe ucraineni. Miniștrii europeni se gândesc să părăsească sala când ministrul rus ar urma să ia cuvântul.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA