Evgheni Prigojin susține că oficialii ruși refuză să mai sprijine Grupul Wagner. El a lipsit și de la discursul de marți al președintelui Putin, ceea ce ar putea fi un semn al căderii în dizgrație.

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a acuzat marți pe ministrul rus al apărării și pe șeful cartierului general interarme al armatei ruse că îi lasă pe oamenii săi fără muniție și încearcă să distrugă grupul Wagner – niște demersuri care, în opinia sa, echivalează cu o trădare, notează The Jerusalem Post.

Pe vremuri patron al unei firme de catering, ajuns ulterior în lumina reflectoarelor, Prigojin a devenit o persoană mai publică de la începutul războiului din Ucraina, cu un an în urmă, iar Grupul Wagner s-a aflat în fruntea luptelor din Bahmut, un oraș din regiunea ucraineană a Donețkului, pe care Rusia se căznește de mai multe luni să îl cucerească.

"Ceea ce se întâmplă acum este pur și simplu o opoziție directă”, a declarat Prigojin printr-un measj vocal transmis pe Telegram. "Este ceva egal cu o înaltă trădare".

Prigojin pretinde că Rusia refuză să mai asigure armament Grupului Wagner. Este vorba despre cel de-al doilea mesaj publicat de Prigojin în ultimele două zile. Luni, el s-a plâns că niște oficiali, pe care însă nu i-a numit, refuză să mai aprovizioneze Grupul Wagner din cauza unor animozități personale față de el.

Evident furios și vorbind uneori pe un ton ridicat, Prigojin i-a criticat pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe cel mai înalt oficial din armată, Valerii Gherasimov, spunând că provoacă în mod deliberat o penurie de armament, ceea ce, potrivit afirmațiilor sale, face ca trupele Wagner care luptă în jurul Bahmutului, să sufere mari pierderi.

"Șeful Statului Major și ministrul apărării dau ordine în stânga și în dreapta, nu doar ca să nu acorde muniție Grupului Wagner, ci și ca să nu-l ajute în privința transportului aerian”, a spus Prigojin.

El i-a criticat luni de zile pe comandanții armatei pentru așa-zisa lor incompetență. Prigojin a mai spus că ministrul apărării încearcă să-și aroge meritul pentru o serie de succese repurtate de Wagner în orașul Bahmut, din bazinul Donețk.

Ministerul rus al apărării nu a putut fi contactat imediat pentru a face un comentariu.

Sursa: RADOR