Premierul în funcție al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a avut luni discuții telefonice cu liderii celorlalte partide care vor intra în Parlament după alegerile de duminică.

Luni dimineață, Mitsotakis a primit din partea președintei Greciei, Katerina Sakellaropoulou, mandat exploratoriu de a forma un nou guvern. Însă, încă din timpul întâlnirii cu Sakellaropoulou, Mitsotakis a anunțat că va restitui mandatul în cursul după-amiezii întrucât nu consideră că există condiții pentru formarea unui guvern pe baza componenței parlamentului rezultată în urma alegerilor, scrie Kathimerini.

Mitsotakis le-a transmis același lucru și liderilor politici pe care i-a mai anunțat și că guvernul va propune accelerarea procedurii de convocare și de dizolvare a noului parlament pentru ca noua rundă de alegeri parlamentare să poată avea loc la data de 25 iunie.

După restituirea mandatului de către Mitsotakis, se va acorda un mandat exploratoriu liderului celui de-al doilea partid ca forță parlamentară (Alexis Tsipras -SYRIZA) și, dacă nici acesta nu va reuși să formeze un guvern, președintele Greciei va acorda un alt mandat exploratoriu liderului celui de-al treilea partid (Nikos Androulakis - PASOK).

Fiecare dintre aceste mandate este "valabil timp de trei zile".

Mitsotakis și-a exprimat convingerea că pe baza rezultatului de duminică și pe baza sistemului proporționalității consolidate, care se va aplica la următoarele alegeri, "Noua Democrație va avea o majoritate puternică".

Mare câștigător al scrutinului de duminică, partidul lui Mitsotakis a întrunit 40,8% din voturi, iar premierul speră că un nou scrutin îi va asigura majoritatea legislativă.

Sursa: RADOR