Prim-ministrul Mario Draghi a anunțat că își dă demisia, joi. Demisie refuzată de președintele italian, Sergio Mattarella.

Mario Draghi, confruntat cu destrămarea coaliției sale, a anunțat în Consiliul de miniștri că își va da demisia joi seara, a arătat guvernul.

"Vreau să vă anunț că în această seară îi voi remite demisia mea președintelui Republicii", Sergio Mattarella, a declarat Mario Draghi, potrivit afirmațiilor relatate de un comunicat al serviciilor sale. O demisie pe care președintele italian a refuzat-o.

Mai devreme în cursul zilei, Mișcarea 5 stele (M5S, antisistem), membră a coaliției de la putere, boicotase un vot de încredere pe un text discutat în Senat.

Conform anunțului făcut miercuri seara de Giuseppe Conte, predecesorul lui de Mario Draghi și actualul șef al M5S, senatorii partidului său nu au participat la votul de încredere cerut de executiv cu ocazia votării unui decret lege cu măsuri de circa 23 de miliarde de euro pentru a ajuta familiile și companiile care se confruntă cu inflația.

Mario Draghi dispune de o majoritate pentru a guverna, chiar fără 5 Stele, dar fostul șef al Băncii Centrale Europene a afirmat de repetate ori că nu va exista guvern fără ei.

A ajuns la conducere la începutul lui 2021 pentru a constitui o coaliție de "uniune națională" care să poată depăși urgența pandemică și criza economică ce a urmat. Or, fără sprijinul M5S, el consideră că guvernul devine "politic" și apreciază că  nu a fost mandatat să conducă un cabinet de acest fel.

Altă problemă: decretul lege aflat în centrul crizei politice conține și o măsură pentru facilitarea construirii unui incinerator de gunoi la Roma, la care M5S se opune.

"Trebuie să răspundem nemulțumirii sociale în mod clar și hotărât. Iresponsabilii, nu suntem noi, ci cei care nu dau un răspuns țării", a explicat Mariolina Castellone, șefa senatorilor M5S.

"Astăzi nu vom participa la votul pe acest decret lege, deoarece nu împărtășim niciuna din dispozițiile sale", cea privind incineratorul la Roma, "nici metoda" de adoptare, a adăugat ea. M5S se opune incineratoarelor care, în opinia sa, sunt costisitoare, poluante și nu îndeamnă populația la colectare selectivă. M5S cere și instituirea unui salariu minim și a unui venit cetățenesc.

M5S "vrea să fie în centrul atenției"

Dar mișcarea are și, chiar mai ales, gânduri ascunse electoraliste, potrivit analiștilor.

"M5S se prăbușește în sondaje și are nevoie să câștige vizibilitate (...). Vrea să fie în centrul atenției", a explicat pentru AFP Lorenzo Codogno fost economist șef al Trezoreriei italiene și profesor invitat la London School of Economics.

M5S, câștigătoare a ultimelor alegeri legislative, în 2018, cu 32% din voturi și o majoritate relativă în Parlament, nu a încetat de atunci să scadă în intențiile de vot, astăzi de 19% - 11%, și mai mulți dintre aleșii săi au părăsit-o de atunci.

O treime din deputații săi, circa 50, au făcut sciziune și l-au urmat pe fostul șef al M5S, actualul ministru al afacerilor externe, Luigi Di Maio, și-a creat recent propriul partid, Împreună pentru viitor (IPF).

Incertitudinea care domnește asupra viitorului guvernului Draghi produce turbulențe pe piață: Bursa din Milano scădea cu peste 3% joi după amiaza și costul datoriei Italiei a reînceput să crească, semn al nervozității ambiante.

sursa: RADOR