Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, va întreprinde o vizită în România și Slovacia în perioada 5-9 mai pentru a se întâlni cu membri ai personalului militar și diplomatic american, cu refugiați ucraineni, lucrători umanitari și profesori.

Duminică, sărbătorită în Statele Unite ca Ziua Mamei, Jill Biden se va întâlni cu mame și copii ucraineni care au fost forțați să-și părăsească căminele din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a informat luni biroul Primei Doamne, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Soția președintelui Joe Biden se va întâlni la 6 mai cu militari americani de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, după care se va îndrepta spre București, unde va avea întâlniri cu oficiali ai guvernului român, cu membri ai ambasadei Statelor Unite, cu lucrători umanitari și cu profesori care lucrează cu copii ucraineni refugiați.

Călătoria Primei Doamne va mai include vizite în orașele slovace Bratislava, Kosice și Vysne Nemecke, unde Jill Biden se va întâlni cu oficiali guvernamentali, cu refugiați și lucrători umanitari, a indicat biroul său.

Vizita lui Jill Biden constituie cel mai recent semnal de sprijin din partea unor reprezentanți americani de rang înalt în favoarea Ucrainei și a țărilor vecine care ajută refugiați ucraineni.

Președinta Camerei Reprezentanților a Senatului SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit duminică la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu prilejul unei vizite neanunțate.

Jill Biden a fost la rândul său implicată îndeaproape în aceste demersuri. În martie, ea a lucrat împreună cu soția președintelui polonez, Agata Kornhauser-Duda, pentru a accelera oferirea de asistență medicală refugiaților în criza declanșată de invazia rusă, menționează Reuters.

Până la 27 aprilie, mai mult de 3 milioane de ucraineni au trecut granița în Polonia, în jur de 817.000 în România și aproape 372.000 în Slovacia, dintr-un total de aproape 5,5 milioane de refugiați, conform datelor ONU.