Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit joi dimineață în Antalya, într-o nouă încercare de a detensiona situația din Ucraina.

Întâlnirea, care a fost intermediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, vine după trei runde de negocieri de pace derulate în Belarus, care nu au dus însă la încetarea focului în Ucraina. La acele runde de negocieri, Rusia nu a trimis însă un ministru.

După întrunire, ministrul ucrainean Dmitro Kuleba și-a exprimat regretul pentru că nu s-a realizat un progres în privința unei încetări a focului în Ucraina.

„Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în fața presei, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat anterior al Ministerului de Externe ucrainean, Kuleba urmărea să obțină „o încetare imediată a focului, o ameliorare a situației umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha și alte orașe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”.

La rândul său, Serghei Lavrov a spus că Rusia nu plănuiește să atace alte țări, scrie News.ro.

„Nu plănuim să atacăm alte țări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov, răspunzând unei întrebări.

Joi se împlinesc exact două săptămâni de când Rusia a atacat ținte din mai multe orașe din Ucraina, iar forțele sale armate au intrat pe teritoriul ucrainean.

Lavrov a lansat și un avertisment Occidentului, spunând că cei care trimit arme în Ucraina trebuie să fie conștienți că răspund pentru acțiunile lor, ca și cei care trimit mercenari în Ucraina.

Kuleba și Lavrov Kuleba au decis totuși să „continue discuțiile în acest format”, chiar și în lipsa unui progres notabil în discuțiile de joi.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că obiectivul reuniunii este să deschdă calea unui summit între președinții rus Vladimir Putin și ucrainean Volodimir Zelenski, mediat de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, un stat membru NATO, întreține relații strânse cu Rusia, dar și cu Ucraina, și vrea să medieze negocieri între cele două părți.