Prima victimă a lui Donald Trump este... Elon Musk?

Miliardarul american și-a văzut o parte din avere dispărând de când Donald Trump a venit la putere. Și poate că e departe de a fi o coincidență, constată „Le Point” (Franța).
Oare prietenia lui cu președintele american va ajunge să-l coste prea mult? Doar în anul 2025, Elon Musk și-a văzut deja averea scăzând cu 81 de miliarde de dolari, relatează BFMTV. Și asta, în timp ce multimiliardarul fusese primul care depășise, conform clasamentului Forbes din decembrie 2024, 400 de miliarde de dolari (428 de miliarde de dolari, mai exact).
Astăzi, conform Bloomberg Billionaires Index, averea lui se apropie mai curând de 351 de miliarde de dolari. Unul dintre primele motive pentru această oprire este starea de sănătate financiară precară a navei amirale a lui Musk, Tesla. Potrivit Forbes, în februarie anul trecut, acțiunile companiei auto au scăzut, în parte din cauza progreselor în conducerea autonomă a BYD, rivalul chinez.
O notă a analiștilor Oppenheimer și-a exprimat și îngrijorarea că activitatea politică a lui Elon Musk, un susținător al președintelui Trump, „riscă să provoace o reacție negativă din partea consumatorilor”. „Tendința negativă a opiniei consumatorilor despre Elon Musk ar putea duce la 'orientări contrare' pentru vânzările Tesla”, avertizează ei.
Consacră Musk prea mult timp pentru Doge?
Drept urmare, acțiunile Tesla au scăzut cu 2% de la începutul anului și săptămâna trecută au scăzut sub pragul de capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari. Alte domenii de interes pentru miliardarul american, precum criptomonedele (în special memecoins, în derută și la cel mai scăzut nivel de trei ani) sau explorarea spațiului, SpaceX, sunt, de asemenea, în mare dificultate.
Potrivit analiștilor Wedbush, obsesia lui Musk pentru Departamentul său de Eficiență Guvernamentală (DOGE) nu îi liniștește pe investitori: „Îngrijorarea Wall Street este că Musk dedică atât de mult timp (chiar mai mult decât se aștepta) pentru Doge, în detrimentul Tesla, într-un moment crucial pentru companie. Analiza este totuși optimistă, în sensul că „Musk a fost întotdeauna capabil să-și echilibreze nenumăratele inițiative mai bine decât orice alt CEO pe care l-am văzut”.
În fine, politica promovată de Donald Trump (creșterea taxelor vamale, războiul comercial cu China și Europa etc.) nu i-ar putea conveni nici liderului de afaceri. Valul de optimism din piețe, în ajunul alegerii lui Donald Trump, privindu-l pe Elon Musk este acum doar o amintire îndepărtată? Va trebui oare șeful lui X să coboare pe pământ?
Sursa: Rador Radio România
Comentarii