Congresul american a votat cea mai amplă reformă fiscală din ultimele trei decenii.

Republicanii insistă că proiectul, care conţine scăderi de impozite atât pentru companii cât și pentru persoane fizice, va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Însă opoziția democrată susține că legea va accentua decalajul dintre bogați și săraci, deoarece familiile din categoria medie şi inferioară vor beneficia doar de reduceri modeste.

Noua legislație fiscală prevede reducerea cotei de impozit pentru companii de la 35% la 21%. Pentru persoanele fizice sunt menţinute şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 37%, în scădere de la actuala cotă maximă de 39,6%.

Legea va fi trimisă la Casa Albă pentru a fi promulgată de preşedintele Donald Trump, care a salutat votul din Congres, calificând aprobarea reformei drept o „victorie istorică pentru americani”.

„Am promis americanilor o scădere de impozite mare şi frumoasă de Crăciun. Cu aprobarea finală a acestei legislaţii, este exact ce am obţinut”, a arătat Trump, într-un scurt comunicat, după votul din Congresul SUA, transmite Agerpres.

Republicanii insistă că acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri şi persoane fizice va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, în timp ce democraţii au spus că, pe lângă faptul că avantajează doar corporaţiile şi persoanele înstărite, noul sistem de impozitare va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari în următorul deceniu.