Congresul american a votat cea mai amplă reformă fiscală din ultimele trei decenii.

Republicanii insistă că proiectul, care conține scăderi de impozite atât pentru companii cât și pentru persoane fizice, va stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Însă opoziția democrată susține că legea va accentua decalajul dintre bogați și săraci, deoarece familiile din categoria medie și inferioară vor beneficia doar de reduceri modeste.

Noua legislație fiscală prevede reducerea cotei de impozit pentru companii de la 35% la 21%. Pentru persoanele fizice sunt menținute șapte cote de impozitare în funcție de venituri, cuprinse între 10% și 37%, în scădere de la actuala cotă maximă de 39,6%.

Legea va fi trimisă la Casa Albă pentru a fi promulgată de președintele Donald Trump, care a salutat votul din Congres, calificând aprobarea reformei drept o „victorie istorică pentru americani”.

„Am promis americanilor o scădere de impozite mare și frumoasă de Crăciun. Cu aprobarea finală a acestei legislații, este exact ce am obținut”, a arătat Trump, într-un scurt comunicat, după votul din Congresul SUA, transmite Agerpres.

Republicanii insistă că acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri și persoane fizice va stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă, în timp ce democrații au spus că, pe lângă faptul că avantajează doar corporațiile și persoanele înstărite, noul sistem de impozitare va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari în următorul deceniu.