La data începerii primarelor, în tabăra democrată au rămas trei candidați, în timp ce simpatizanții republicani au o ofertă generoasă: 12 candidați. Nu este exclus ca după 1 februarie să apară și alți candidați.

La democrați, Hillary Clinton (67 de ani), fost secretar de stat și senator, a condus până de curând detașat în sondaje. Scandalul e-mailului privat folosit în perioada în care era șefa diplomației, a dus la o scădere a distanței în sondaje la nivel național față de senatorul de Vermont, Bernie Sanders.

În plus, senatorul conduce în statele care deschid primarele: Iowa și New Hampshire. Hillary Clinton rămâne însă favorită în lupta cu Bernie Sanders și Martin O'Malley, fost guvernator în Maryland, având șansa de a deveni prima femeie nominalizată de un partid mare.

Clinton era bine poziționată și în 2007 când și-a anunțat candidatura, dar a fost învinsă de un candidat surprinzător de puternic, Barack Obama.

Spre deosebire de 2008 „cred că sunt diferită și poate un candidat mai bun și sper că asta se va vedea”, a declarat sâmbătă, pentru CNN, soția fostului președinte Bill Clinton.


Preferat de aripa liberală a Partidului Democrat, Sanders ar trebui să încerce să obțină voturile afro-americanilor și hispanicilor pentru a avea șanse de câștig. Hispanicii au votat cu Hillary Clinton la primarele din 2008. Voturile decisive vor veni de la tineri și de la afro-americani, cei care l-au votat pe Obama.

Comitetul editorial al The New York Times a anunțat, sâmbătă, că o susține pe Hillary Clinton în cursa pentru învestitura democrată. Decizia nu reprezintă o surpriză. Publicația a mai susținut-o de două ori în cursa pentru Senat și o dată împotriva lui Barack Obama în cursa pentru învestitura democrată, în 2008.

Deși în tabăra republicană sunt 12 candidați, înainte de debutul primarelor lucrurile par a sta mult mai clar. Un sondaj CNN/ORC Poll publicat pe 26 ianuarie îl clasează pe miliardarul Donald Trump pe primul loc în intențiile de vot ale republicanilor, cu 41%, în timp ce senatorul de Texas Ted Cruz are doar 19%, senatorul de Florida Marco Rubio – 8% și fostul guvernator de Florida Jeb Bush – 5%.

De când și-a anunțat candidatura, în iunie 2015, magnatul din sectorul imobiliar și gazda unui reality-show la postul NBC Donald Trump (69 de ani) a făcut numeroase declarații controversate, reușind să supere și să jignească inclusiv colegi de partid. Printre propunerile care i-au atras critici se numără construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, interzicerea intrării musulmanilor în SUA sau închiderea moscheilor.

Trump și-a atacat nu numai rivalii democrați, ci și colegii de partid, printre care senatorul John McCain, fost prizonier în timpul războiului din Vietnam, despre care a afirmat că nu merită statutul de erou.


Derapajele sale verbale au determinat mai multe personalități de prim plan să semneze o petiție anti-Trump, „Stop Hate Dump Trump”, iar Parlamentul britanic a fost nevoit să admită o petiție prin care se cerea interdicție de ședere în Marea Britanie pentru Trump după ce a susținut că în Londra sunt zone radicalizate unde poliției îi e frică să intre. Parlamentarii s-au declarat împotriva interdicției, dar, în cadrul unor dezbateri aprinse, miliardarul a fost făcut „imbecil”.

Potrivit The New York Times, senatorul de Texas Ted Cruz trebuie să obțină rezultate bune în Iowa, Carolina de Sud sau într-unul din statele conservatoare, altfel va avea probleme să reziste în martie, când vor fi organizate primare în mai multe state.

Cruz mizează pe cartea conservatoare, susținând că doar așa au câștigat republicanii Casa Albă. Nu este însă singurul care a adoptat această tactică și ar putea fi învins de rivalii care vor reuși să obțină și sprijinul republicanilor mai moderați.

Dornici să câștige alegerile după cele două mandate ale democratului Obama, liderii republicani au văzut în Jeb Bush un candidat potrivit: provine dintr-o familie politică ce a dat SUA doi președinți, are capacitatea de a strânge fonduri și are legături cu comunitatea hispanică. Dar sondajele arată că Jeb Bush nu se numără printre favoriții votanților republicani.