La data începerii primarelor, în tabăra democrată au rămas trei candidaţi, în timp ce simpatizanţii republicani au o ofertă generoasă: 12 candidaţi. Nu este exclus ca după 1 februarie să apară şi alţi candidaţi.

La democraţi, Hillary Clinton (67 de ani), fost secretar de stat şi senator, a condus până de curând detaşat în sondaje. Scandalul e-mailului privat folosit în perioada în care era şefa diplomaţiei, a dus la o scădere a distanţei în sondaje la nivel naţional faţă de senatorul de Vermont, Bernie Sanders.

În plus, senatorul conduce în statele care deschid primarele: Iowa şi New Hampshire. Hillary Clinton rămâne însă favorită în lupta cu Bernie Sanders şi Martin O'Malley, fost guvernator în Maryland, având şansa de a deveni prima femeie nominalizată de un partid mare.

Clinton era bine poziţionată şi în 2007 când şi-a anunţat candidatura, dar a fost învinsă de un candidat surprinzător de puternic, Barack Obama.

Spre deosebire de 2008 „cred că sunt diferită şi poate un candidat mai bun şi sper că asta se va vedea”, a declarat sâmbătă, pentru CNN, soţia fostului preşedinte Bill Clinton.


Preferat de aripa liberală a Partidului Democrat, Sanders ar trebui să încerce să obţină voturile afro-americanilor şi hispanicilor pentru a avea şanse de câştig. Hispanicii au votat cu Hillary Clinton la primarele din 2008. Voturile decisive vor veni de la tineri şi de la afro-americani, cei care l-au votat pe Obama.

Comitetul editorial al The New York Times a anunțat, sâmbătă, că o susține pe Hillary Clinton în cursa pentru învestitura democrată. Decizia nu reprezintă o surpriză. Publicaţia a mai susţinut-o de două ori în cursa pentru Senat și o dată împotriva lui Barack Obama în cursa pentru învestitura democrată, în 2008.

Deşi în tabăra republicană sunt 12 candidaţi, înainte de debutul primarelor lucrurile par a sta mult mai clar. Un sondaj CNN/ORC Poll publicat pe 26 ianuarie îl clasează pe miliardarul Donald Trump pe primul loc în intenţiile de vot ale republicanilor, cu 41%, în timp ce senatorul de Texas Ted Cruz are doar 19%, senatorul de Florida Marco Rubio – 8% şi fostul guvernator de Florida Jeb Bush – 5%.

De când şi-a anunţat candidatura, în iunie 2015, magnatul din sectorul imobiliar şi gazda unui reality-show la postul NBC Donald Trump (69 de ani) a făcut numeroase declaraţii controversate, reuşind să supere şi să jignească inclusiv colegi de partid. Printre propunerile care i-au atras critici se numără construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, interzicerea intrării musulmanilor în SUA sau închiderea moscheilor.

Trump şi-a atacat nu numai rivalii democraţi, ci şi colegii de partid, printre care senatorul John McCain, fost prizonier în timpul războiului din Vietnam, despre care a afirmat că nu merită statutul de erou.


Derapajele sale verbale au determinat mai multe personalități de prim plan să semneze o petiție anti-Trump, „Stop Hate Dump Trump”, iar Parlamentul britanic a fost nevoit să admită o petiţie prin care se cerea interdicţie de ședere în Marea Britanie pentru Trump după ce a susţinut că în Londra sunt zone radicalizate unde poliţiei îi e frică să intre. Parlamentarii s-au declarat împotriva interdicţiei, dar, în cadrul unor dezbateri aprinse, miliardarul a fost făcut „imbecil”.

Potrivit The New York Times, senatorul de Texas Ted Cruz trebuie să obţină rezultate bune în Iowa, Carolina de Sud sau într-unul din statele conservatoare, altfel va avea probleme să reziste în martie, când vor fi organizate primare în mai multe state.

Cruz mizează pe cartea conservatoare, susţinând că doar aşa au câştigat republicanii Casa Albă. Nu este însă singurul care a adoptat această tactică şi ar putea fi învins de rivalii care vor reuşi să obţină şi sprijinul republicanilor mai moderaţi.

Dornici să câştige alegerile după cele două mandate ale democratului Obama, liderii republicani au văzut în Jeb Bush un candidat potrivit: provine dintr-o familie politică ce a dat SUA doi preşedinţi, are capacitatea de a strânge fonduri şi are legături cu comunitatea hispanică. Dar sondajele arată că Jeb Bush nu se numără printre favoriţii votanţilor republicani.