Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Gergely Karacsony, primarul Budapestei, critică tăcerea UE și a Germaniei față de Viktor Orban.

Ales primar al capitalei ungare anul trecut, Gergely Karacsony e unul dintre principalii opozanți ai premierului Viktor Orban.

Întrebat de reacțiile prudente de până acum ale UE față de evoluțiile din Ungaria și dacă recentul raport privind statul de drept al Comisiei Europene va schimba atitudinea Bruxellesului, primarul Karacsony și-a exprimat scepticismul.

"Sunt foarte sceptic în legătură cu acest lucru, și asta și din cauza politicii germane față de Ungaria. Marile corporații germane, în special marii producători de autoturisme, sunt curtate în Ungaria, cu reduceri fiscale enorme, spre exemplu. De asemenea, Guvernul Orban cumpără mult armament german. Cred că și atitudinea ezitantă a PPE față de Fidesz are legătură cu acest fapt. Retoric, Orban se declară împotriva marilor corporații și a sistemului financiar internațional, dar în realitate el le favorizează. Sincer vorbind, cred că a cumpărat tăcerea UE", a declarat Gergely Karacsony pentru Deutsche Welle.

Gergely Karacsony cere ca unele fonduri europene să fie acordate direct orașelor și municipalităților, explicând că, dacă guvernul decide singur asupra alocării și utilizării acestor bani, există "un risc ridicat de corupție". Totodată, el spune că Primăria din Budapesta are proiecte privind o redresare economică durabilă și ecologică, în timp ce Guvernul Orban respinge aceste obiective.

"Folosind plățile directe, s-ar putea sancționa și guvernele statelor membre care încalcă statul de drept fără a fi penalizați cetățenii", a mai spus primarul Budapestei.

La finalul anului trecut, primarii din Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava au semnat un pact "al orașelor libere", prin care și-au propus să strângă legăturile cu Uniunea Europeană, în condițiile în care guvernele celor patru state membre s-au aflat în ultimii ani în în contradicție cu politica europeană și au avut deseori derive antidemocratice.