După cutremurul catastrofal de luni, în Siria ajung primele camioane cu ajutoare umanitar trimise de ONU.

Ajutoarele au trecut deja granița Bab al-Hawa, o zonă aflată în mâinile rebelilor și singura autorizată să aducă ajutoare din Turcia. Sancțiunile internaționale îngreunează sosirea ajutoarelor suplimentare, dar ONU își face auzită vocea, relatează Euronews.com.

''Răspunsul la situațiile urgență nu trebuie politizat – spune Geir Otto Pedersen, trimisul special al Națiunilor Unite pentru Siria – trebuie să ne concentrăm în schimb pe ceea ce este urgent pentru a ajuta bărbații, femeile și copiii, pe cei pe care încă îi putem salva, pe cei ale căror vieți sunt devastate de unul dintre cele mai catastrofale cutremure pe care le-a văzut regiunea în aproape un secol''.

Numărul provizoriu al victimelor cutremurului din Siria este de peste 3.000 de morți și deși există momente de speranță, precum salvarea unui copil în Jandairis, autoritățile sunt complet depășite de situație. Nu au suficiente echipe de salvare și nici spitale pentru a îngriji răniții și învinuiesc sancțiunile internaționale pentru această situație.

După doisprezece ani de război, milioane de sirieni din nord-vestul țării trăiesc în sărăcie și depind de ajutoarele internaționale pentru a supraviețui.

sursa: RADOR