Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul ucrainean al apărării, Kirilo Budanov, a declarat că ucrainenii vor vedea în curând primele victorii ale țării lor în războiul împotriva agresorului rus.

Potrivit lui Budanov, aceste prime victorii vor fi vizibile în luna august. Totodată, oficialul a menționat că "trebuie să înțelegem corect semnificația unui punct de cotitură în război".

"Am spus că în august veți vedea, întreaga lume va vedea primele victorii ale Ucrainei. Acesta este primul punct de cotitură", a explicat Kirilo Budanov.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a refuzat să dea detalii, relatează RBC.

++++

Planul Rusiei este distrugerea completă a Ucrainei

Direcția Principală de Informații (GUR) din Ministerul apărării de la Kiev consideră că Rusia intenționează distrugerea completă a Ucrainei, astfel că agresiunea Kremlinului nu se va limita la zona Donbasului.

Șeful GUR, Kirilo Budanov, a declarat pentru RBC că, în ceea ce privește planurile inamicului rus, el nu se ghidează după declarații venite din unele țări, ci "suntem ghidați de propriile informații".

Potrivit lui Budanov, GUR a fost prima instituție care a anunțat "ce și cum se va întâmpla". "Prin urmare, vă pot spune cu toată responsabilitatea că planurile Rusiei vizează distrugerea completă a Ucrainei, absolut completă. Și v-aș ruga să nu mai existe nicio insinuare cu privire la faptul că Donbasul ar suficient pentru ruși. Noi nu vom face comerț cu teritorii", a adăugat Kirilo Budanov.

++++

Incendiu la o termocentrală din regiunea Donețk

O centrală termoelectrică a luat foc luni în regiunea Donețk, din cauza bombardamentelor - potrivit publicației online "Karaciun". "Centrala termică Uhlehorsk din regiunea Donețk este în flăcări în urma bombardamentelor", relatează Korrespondent.

Fotografii cu incendiul au fost publicate pe rețelele de socializare. Ziarul Korrespondent scrie că în zonă au loc lupte pentru preluarea controlului asupra stației, care se află la vest de Svitlodarsk.

++++

Drapelul Ucrainei a fost arborat, din nou, pe Insula Șerpilor

Armata ucraineană a anunțat că a încheiat operațiunea militară pentru eliberarea Insulei Șerpilor de sub ocupația trupelor ruse, astfel că drapelul Ucrainei a fost arborat, din nou, pe teritoriul respectiv. "Cred că voi începe cu vestea pe care toată lumea o așteaptă, așa că trebuie să anunț că drapelul Ucrainei a fost arborat pe Insula Șerpilor. Operațiunea militară a fost finalizată și teritoriul a fost readus sub jurisdicția Ucrainei", a declarat Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei.

Pe 30 iunie, forțele ucrainene au anunțat că i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor, după o operațiune de succes în care au distrus mai multe echipamente militare aparținând armatei ruse. Ulterior, Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat că au eliberat complet regiunea Odesa de trupele invadatoare ruse. Insula Șerpilor fusese singurul teritoriu ocupat din regiunea Odesa.

Rusia a  recunoscut că și-a retras garnizoana militară de pe Insula Șerpilor, însă a comunicat că militarii ruși au părăsit teritoriul respectiv "în semn de bunăvoință", scrie RBC. 

++++

Rusia acuză Occidentul că a împiedică negocierile de pace cu Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat comunitatea occidentală că "mizează" pe prelungirea războiului din Ucraina și a avertizat că "mai devreme sau mai târziu" va veni momentul reluării negocierilor de pace în condițiile impuse de Rusia, scrie COPE. 

Într-un interviu acordat rețelei Rossia 1, Peskov i-a acuzat pe aliații occidentali ai Ucrainei, în frunte cu Statele Unite, că "mizează pe continuarea războiului".

"Nu le permit ucrainenilor să vorbească despre pace, să o negocieze sau măcar să se gândească la ea", a declarat Peskov, acuzându-i pe liderii europeni de "lipsă de forță" și că "se lasă duși de curent către propriul lor prejudiciu".

În orice caz, "mai devreme sau mai târziu, bunul simț va sfârși prin a triumfa", conchide Peskov referitor la discuțiile care în prezent sunt paralizate.

"Va trebui să ne așezăm din nou să negociem, iar când va veni acel moment, ucrainenii vor trebui să asimileze toate condițiile /noastre/, să le accepte – pe deplin conștienți care sunt acestea – să se așeze la masă și să aprobe pur și simplu documentul care a fost deja în mare măsură agreat", a spus purtătorul de cuvânt.

Ucraina nu împărtășește aceeași opinie cu privire la starea negocierilor, subliniind că unele cerințe rusești sunt excesive, precum garanția că țara nu va adera niciodată la NATO și cererea de a renunța la teritoriul Crimeii, anexată anterior de Moscova, a cărei suveranitate a fost ulterior ratificată printr-un referendum nerecunoscut de Kiev.

Sursa: RADOR