Prim-miniștrii Cehiei, Poloniei și Sloveniei, care au mers marți la Kiev pentru a-și manifesta susținerea pentru Ucraina, cer măsuri rapide și eficiente de ajutor pentru națiunea atacată de Rusia.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a scris într-un mesaj pe Twitter din Ucraina că la Kiev se joacă viitorul tuturor și că „aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei”. Morawiecki a plecat marți spre Kiev împreună cu premierul Cehiei, Petr Fiala și cel al Sloveniei, Janez Jansa, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a postat un videoclip de două minute al întâlnirii pe canalul său Telegram, spunând: „Vizita dumneavoastră la Kiev în acest moment dificil pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Îl apreciem cu adevărat”.

În grupul liderilor europeni este și vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, care a cerut ca o misiune internațională de menținere a păcii să fie trimisă în Ucraina, potrivit News.ro. „Cred că este nevoie de o misiune de pace a NATO sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internațional, care să se poată apăra și care să opereze în Ucraina”, a spus Kaczynski.

„Aș vrea să mă refer la conștiința liderilor europeni, la principiile pe care le proclamă, pentru că Ucraina are nevoie de ajutor”, a continuat acesta.

Cei trei prim-miniștri au spus că reprezintă Consiliul European în Ucraina, vizita la Kiev fiind discutată cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Totuși, nu există un mandat oficial din partea UE, chiar dacă inițiativa acestei deplasări a fost discutată la summit-ul liderilor UE desfășurat la Versailles săptămâna trecută.

„Aici, în Kievul distrus de război, se face istorie. Aici libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici atârnă în balanță viitorul tuturor”, a scris Morawiecki pe Twitter.

Cehia și Polonia sunt printre cei mai puternici susținători europeni ai Ucrainei după invazia rusă, amintește Agerpres.

Premierul polonez a scris pe Facebook că Ucraina are nevoie de măsuri concrete de sprijin, nu doar de suport moral. Morawiecki a spus că ajutoare umanitare și nu numai în valoare de peste 2 miliarde de euro vor merge spre Ucraina.

„Atacul barbar al Rusiei este un atac la adresa femeilor, copiilor, școlilor și locurilor de muncă... Peste o sută de copii au fost uciși cu brutalitate. Nu putem fi de acord ca acest lucru să continue. Datoria umanitară pe care o facem acum este doar începutul. Chiar este nevoie de mult mai mult. Trebuie să animăm această apărare, să ajutăm la apărarea Ucrainei în mod specific, astfel încât Europa să nu fie o Europă fără suflet. Astfel încât să nu existe o Europă fără identitatea ei”, a scris premierul polonez.