Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, dislocat în Cincu, va intra duminică, în România, în jurul orei 21.00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, județul Arad, anunță Ministerul Apărării.

Convoiul vine în completarea mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP).

Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.

+++

Franța își va consolida prezența militară în cadrul NATO în România, unde va trimite în o companie ''de vehicule blindate de infanterie'' și un escadron de tancuri Leclerc.

Anunțul a fost făcut la mijlocul lunii octombrie de ministrul francez al forțelor armate (ministrul apărării), Sébastien Lecornu.

Această decizie a președintelui Emmanuel Macron de a ne ''spori postura defensivă pe flancul de est al Europei'' a fost luată ''ținând cont de situația pe flancul oriental al NATO'' și ''de violența luptelor în Ucraina'', a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.