Pentru prima oară de la începutul războiului, Germania a transferat un sistem de rachete Patriot în Ucraina. Acest sistem de apărare poate doborî avioane și rachete de croazieră cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri, informează La Razon.

Ministerul Federal al Apărării din Ucraina a anunțat că Germania a transferat un sistem de rachete antiaeriene Patriot și un număr de rachete în Ucraina. De asemenea, Berlinul a furnizat Kievului 16 camioane Zetros și două vehicule de patrulare a frontierei.  

Acesta este primul caz de transfer al unei baterii Patriot în Ucraina în cursul războiului împotriva Rusiei și face parte dintr-un pachet de ajutoare pe care guvernul lui Olaf Scholz a promis că îl va oferi Ucrainei în valoare de 2.410 milioane de dolari ca ajutor letal și non-letal. 

De asemenea, Statele Unite au fost de acord să livreze un sistem de apărare aeriană MIM-104 Patriot. Totuși, pe 18 aprilie, Pentagonul a refuzat din nou să spună dacă sistemul a fost sau nu livrat aliatului său ucrainean. 

Armata ucraineană urmărește să-și consolideze capacitățile de interceptare a rachetelor în așteptarea unei contraofensive de primăvară pentru recuperarea teritoriilor ocupate de ruși. În ciuda faptului că ambele părți și-au epuizat proviziile de arme după mai bine de un an de lupte, forțele rusești și-au intensificat campania de capturare a orașului Bahmut.

Un înalt oficial american al Apărării le-a declarat recent reporterilor că, deși sistemul de apărare aeriană Patriot poate intercepta o gamă largă de amenințări, inclusiv rachete de croazieră, rachete balistice și avioane, nu este o soluție completă de apărare aeriană.

Sistemele Patriot sunt rachetele NATO care sunt dislocate în Polonia și România. Teama că vor ajunge în Ucraina a fost unul dintre argumentele SUA pentru refuzul inițial de a transfera acest sistem de rachete sol-aer dirijate, care a intrat pentru prima dată în serviciu în anii 1980. Sistemul poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

De la începutul invaziei ruse din februarie, Ucraina a primit multe sisteme de apărare aeriană din Occident, de la lansatorul portabil de rachete Stinger până la sisteme mai avansate ghidate de radar și de detectare a căldurii. Toate acestea oferă un nivel larg de protecție împotriva diferitelor amenințări.

Patriot au fost folosite împotriva rachetelor Scud de fabricație rusă lansate de Irak în timpul primului război din Golf și de atunci dezvoltarea lor de către Raytheon Technologies a continuat. Ele vin în baterii care includ un centru de comandă, o stație radar pentru a detecta amenințările iminente și lansatoare.

Nicio armată americană sau NATO nu va putea opera aceste sisteme pe teritoriul ucrainean. Ca și în cazul altor arme occidentale, forțele ucrainene vor trebui antrenate pentru a le folosi, iar acest antrenament va avea loc într-o țară terță și "va dura mult timp", potrivit Casei Albe. Sistemele Patriot au fost fabricate încă din perioada Războiului Rece, dar în toți acești ani au suferit atât de multe actualizări, încât sunt practic de nerecunoscut. Statele Unite au investit peste 2,6 miliarde de dolari în acest sistem din 2013 și s-au angajat să-l mențină cel puțin până în 2048. 

Sursa: RADOR