Primul tren electric inter-regional din setul celor 37 contractate de Alstom pleacă miercuri din fabrica din Katowice, Polonia, și urmează să ajungă la Curtici sâmbătă seara.

Este primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani și după trecerea a 40 de ani de la achiziția ultimului tren electric.

Al doilea tren ar trebui să ajungă peste câteva luni în România, dar probabil vor mai apărea din nou amânări, așa cum s-a întâmplat și în cazul acestui tren, comentează HotNews.

Trenul va ajunge în România tractat feroviar, iar din Curtici va pleca spre București pe 4 decembrie, după finalizarea procedurilor de vămuire și autorizarea de a circula temporar, a declarat pentru Agerpres președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu.

."Testarea începe din 6 decembrie la București și la Făurei și pe rețeaua publică, pentru că trebuie să parcurgă 10.000 de kilometri", a precizat Roșeanu.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) și vor conecta Capitala cu principalele centre urbane ale țării.

De asemenea, vor facilita și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie și îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord - Constanța, București Nord - Brașov - Arad - Timișoara, București Nord - Brașov - Cluj, București Nord - Brașov - Deda - Cluj, București Nord - Brașov, București Nord - Iași, București Nord - Suceava, București Nord - Galați, București-Nord - Craiova - Târgu Jiu - Petroșani - Simeria, București Nord - Craiova - Timișoara - Arad, Cluj - Timișoara, Cluj - Suceava - Iași.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2.421.771.878 lei, fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.