La trei săptămâni după semnarea acordului UE-Ankara, Grecia a început expulzarea refugiaților din insulele sale către Turcia. Două vapoare cu 136 de persoane la bord a plecat în această dimineață din portul Lesbos și au ajuns în Turcia.

Primul contingent de azilanți care urmează să fie expulzați în Turcia numără 400 de persoane. Un plan concret pentru durata operațiunii nu există în acest moment. Publicația germană Die Zeit relatează că, în total, 202 persoane au fost aduse în insulele Kios și Lesbos în vederea expulzării. Dintre acestea, două sunt de origine siriană, restul de 200 provin din Pakistan.

În Turcia, situația nu e deloc lipsită de controverse. În regiunea Dikili, unde urmează să fie aduși refugiații, autoritățile locale spun că nu știu ce să facă cu ei și că guvernul central nu le-a transmis niciun plan legat de aceste relocări.

Acordul semnat de UE cu Turcia prevede returnarea tuturor refugiaților care au trecut ilegal granița Greciei după data de 20 martie anul acesta. Până în prezent e vorba, în total, despre peste 5.000 de oameni.

Pentru fiecare sirian returnat în Turcia, UE se obligă să preia unul legal dintr-un centru turcesc. Regula este valabilă inițial pentru un număr de 72.000 de refugiați sirieni.

Primii sirieni relocați în baza acestui acord urmează să sosească în Germania cu două zbooruri de linie. E vorba despre un număr de 35 de sirieni. Olanda, Franța, Finlanda și, probabil, Portugalia urmează să primească și ele sirieni relocați din Turcia. Un număr exact nu este cunoscut.