Liderii NATO se vor întâlni pe 8 și 9 iulie, la Varșovia, pentru a finaliza cea mai amplă reformă a Alianței după prăbușirea Uniunii Sovietice și pentru a trece în agendă discuții despre bugetul NATO, despre problemele din zonele baltică sau sudică.

Alte teme importante ale reuniunii de vârf de la Varșovia vor fi legate de exercițiile militare și de contracararea unei Rusii tot mai agresivă și mai impredictibilă, dar și de definirea viitorului rol al NATO în Afganistan.

Printre elementele aflate pe agenda tematică a summitului NATO se află implementarea completă a măsurilor adoptate la Summit-ul din Marea Britanie din 2014, cu prioritate a Planului de Acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO, continuarea adaptării NATO la realitățile noului mediu de securitate, prin adoptarea de măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare sau îndeplinirea obiectivului de asigurare a resurselor pentru apărare, conform MAE.

Liderii NATO vor mai discuta și despre întărirea politicii de parteneriate, inclusiv prin consolidarea cooperării NATO-UE sau despre cât de importantă este politica de extindere, în condițiile în care la ministeriala de externe din decembrie 2015 a fost adresată invitația de aderare pentru Muntenegru.

Tot la Varșovia se va avansa și proiectul de apărare antirachetă și va fi consolidat rolul NATO în domeniul apărării cibernetice și, în plan mai larg, al combaterii amenințărilor de tip hibrid.